Πιο μικρή από πότε η τρύπα του όζοντος

2019-11-10

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο οι επιστήμονες παρατηρούν από το 1982 ενώ μέσα στο 2019 απέκτησε την μικρότερή της έκταση από τότε. Όπως μας αναφέρουν η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ καθώς και η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η εξήγηση αποδίδεται στις υψηλές θερμοκρασίες στην Στρατόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική. 

Το μέγιστο σημείο της τρύπας του όζοντος για φέτος σημειώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου φτάνοντας τα 16,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελώντας το μικρότερο ετήσιο μέγιστο όλων των εποχών. Μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη συρρικνώθηκε κάτω από τα 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, το χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο στην ιστορία. 

Είναι η 3η φορά μέσα στα τελευταία 40 χρόνια που η υψηλή θερμοκρασία οδηγεί στην σμίκρυνση της τρύπας του όζοντος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτιμάται ότι η τρύπα του όζοντος θα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1980 έως το 2070 καθώς στο πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1987 απαγορεύθηκαν χημικές ουσίες (χλωροφθοράνθρακες) επομένως οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα μειώνονται αργά αλλά σταθερά.