Πιθανή ισχυρή ψυχρή εισβολή στα τέλη της εβδομάδας – Αναλυτικά η εξέλιξη

2021-02-08

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και στην τελευταία μας εκτίμηση για τον καιρό της εβδομάδας που διανύουμε, η καλοκαιρία έλαβε τέλος στην δυτική Ελλάδα καθώς κατά διαστήματα εκδηλώθηκαν ή εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, ενώ κατά τόπους επηρεάζονται και άλλες περιοχές της χώρας μας (κυρίως τα βόρεια και τα ανατολικά). Αυτό θα είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για το μεγαλύτερο διάστημα των επόμενων ημερών, καθώς διαδοχικές διαταραχές από τα δυτικά θα επηρεάζουν την χώρα μας και θα δίνουν βροχές και καταιγίδες με έμφαση την δυτική Ελλάδα και κατά διαστήματα τα βόρεια και τα ανατολικά τμήματα (λιγότερο τις νοτιότερες περιοχές).

Σας είχαμε μιλήσει στις τελευταίες παραγράφους της εβδομαδιαίας εκτίμησης, για ένα πολύ ισχυρό κύμα ψύχους μεγάλης διάρκειας, το οποίο θα πλήξει τις περιοχές της βόρειας - βορειοανατολικής και ανατολικής Ευρώπης καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου. Μάλιστα σας είχαμε πει πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αρκετά έως πολύ ψυχρές αέριες μάζες να κατηφορίσουν σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και να φτάσουν να επηρεάζουν και την χώρα μας.


Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, παρουσιάζουν μία πολύ σαφή και ξεκάθαρη τάση και εικόνα για την εξέλιξη του καιρού και όλα δείχνουν πως στα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε και στις αρχές της επόμενης, αναμένεται αξιόλογο και πιθανώς ισχυρό κύμα ψυχρής εισβολής να επηρεάσει και την χώρα μας.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που για πρώτη φορά είχαμε αναφερθεί ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου και επιβεβαιώνει με πολύ μεγάλη επιτυχία την μακροπρόθεσμή μας εκτίμηση.

Με βάση τα τωρινά στοιχεία, η ψυχρή εισβολή αναμένεται να λάβει χώρα από αργά το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής και από τα βόρεια, ενώ κατά την διάρκεια του Σ/Κ, ψυχρές έως πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα καλύπτουν μεγάλο μέρος της κεντρικής και κυρίως της βόρειας Ελλάδας.

Διάταξη αερίων μαζών σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS, για το βράδυ της Παρασκευής. Όπως μπορείτε να δείτε, ήδη η ψυχρή εισβολή θα κάνει αισθητή την παρουσία της στην βόρεια Ελλάδα. 


Πιθανή διάταξη αερίων μαζών για τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου. 


Σε αυτόν τον χάρτη αποτυπώνεται το σενάριο το οποίο θέλει περαιτέρω σοβαρή κατάβαση πολύ ψυχρών αερίων μαζών στο σύνολο της χώρας. Αναμένουμε τα νεότερα στοιχεία για την όλη εξέλιξη.


Η τάση που διαμορφώνεται έως τώρα, είναι ότι αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες θα συνδυαστούν με βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από την Ιταλία, επομένως την ημέρα του Σαββάτου (κυρίως από το βράδυ) και κατά την διάρκεια της Κυριακής ενδέχεται να σημειωθούν αξιόλογες χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, αλλά και αρκετές βροχές στα νοτιότερα τμήματα. Αυτή η εξέλιξη, φαίνεται να είναι και το πιθανότερο σενάριο από τα αρκετά που υπάρχουν την δεδομένη χρονική στιγμή και για οποιαδήποτε αλλαγή θα υπάρξει νέα ενημέρωση.

Από κει και ύστερα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, διαμορφώνεται μία τάση κατάβασης ακόμα ψυχρότερων αερίων μαζών, που μπορούν να συνδυαστούν με χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές κυρίως αυτήν την φορά της ανατολικής και νότιας Ελλάδας. Αυτή η εξέλιξη είναι αρκετά ρευστή και θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ακόμα ημέρες για να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη.

Εν ολίγοις, αυτό που προκύπτει με πολύ μεγάλη βεβαιότητα, είναι η «βουτιά» της θερμοκρασίας αρχικά από το βράδυ της Παρασκευής στην βόρεια Ελλάδα και μέσα στο Σ/Κ στις περισσότερες κεντρικές και βόρειες κυρίως περιοχές σε άκρως χειμωνιάτικα επίπεδα. Το πιθανότερο είναι αυτές οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να συνδυαστούν με πεδινές χιονοπτώσεις, ενώ αυτή η εξέλιξη δείχνει να διατηρείται περίπου μέχρι τα μέσα της νέας εβδομάδας.

Για οτιδήποτε νεότερο, θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νεότερο άρθρο. Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 09/02/2021, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/nees-topikes-vroches-kai-kataigides-apo-ta-dytika-o-kairos-tin-triti-09-02-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας