Πιθανή ψυχρή εισβολή με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας – Αναλυτικά η εξέλιξη του καιρού έως την Κυριακή 28/03/2021

2021-03-21

Βρισκόμαστε πλέον στο γ' δεκαήμερο Μαρτίου και ο καιρός είναι δεδομένο ότι έχει παρουσιάσει πολύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας των πολύ μεγάλων διαφοροποιήσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ελλάδας. Οι διαφορές αυτές έχουν να κάνουν τόσο με την θερμοκρασία όπου πραγματικά είναι εντυπωσιακές, καθώς ενώ στην βόρεια Ελλάδα οι μέγιστες σχεδόν στο σύνολο είναι μονοψήφιες, στην νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα ο υδράργυρος ξεπερνάει τους 20 βαθμούς Κελσίου, όσο και με τα καιρικά φαινόμενα (στην δυτική Μακεδονία σημειώνονται χιονοπτώσεις, στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας βροχές και στα νότια ο καιρός είναι αίθριος αλλά με αρκετή σκόνη).

Και αν αυτές οι διαφορές φαντάζουν εντυπωσιακές, ακόμα πιο μεγάλο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον για την εξέλιξη του καιρού την νέα εβδομάδα, κυρίως ως προς την κίνηση των αερίων μαζών και κατά συνέπεια της μεταβολής της θερμοκρασίας. Σας είχαμε γράψει και στην προηγούμενή μας εκτίμηση, ότι η τάση που διαμορφώνεται για το γ' δεκαήμερο είναι αρκετά κρύα, με τις θερμές αέριες μάζες από τα νότια να υποχωρούν γρήγορα και τον Χειμώνα «να δείχνει διαθέσεις να κάνει αισθητή την παρουσία του».


Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η παραπάνω τάση επιβεβαιώνεται πλήρως και μέσα στην νέα εβδομάδα αναμένεται μία ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σε καθαρά Χειμωνιάτικα επίπεδα. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ψυχρή εισβολή (για την εποχή πάντα) αρκετά έως πολύ σπάνια για την περίοδο που διανύουμε. Να τονίσουμε βέβαια εδώ ότι είναι γνωστό πως ο Μάρτης συμπεριφέρεται κυρίως ως ένας χειμερινός μήνας και αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν. Παρ' όλα αυτά η δυναμική της κατάβασης και της έντασης των αερίων μαζών, συνηθίζεται να παρατηρείται κυρίως κατά τους μήνες Δεκέμβρη - Φλεβάρη και όχι τόσο τον Μάρτη, ιδιαίτερα μάλιστα λίγες μόνο ημέρες πριν μπούμε στον Απρίλη.

Για να τα πάρουμε όμως λίγο τα πράγματα με την σειρά, θα πρέπει να πούμε ότι την Δευτέρα αναμένεται μία νέα πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού σε περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας με πρόσκαιρες βροχές σε όλα σχεδόν τα δυτικά, την Θεσσαλία, την Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στην δυτική Μακεδονία σε υψόμετρα άνω των 700 με 800 μέτρων. Και στην νότια Ελλάδα ο καιρός θα είναι αρκετά συννεφιασμένος και θα σημειωθούν αργά την νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας βροχές σε Κυκλάδες, Κρήτη και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Οι θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας θα παραμείνουν μεγάλες, παρ' όλα αυτά οι θερμές αέριες μάζες από τα νότια θα πρέπει να αρχίσουν σιγά σιγά να υποχωρούν και να εισέρχονται από τα βόρεια αρκετά ψυχρές αέριες μάζες.

Διάταξη αερίων μαζών την Δευτέρα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο!! 


Έτσι, η Τρίτη αναμένεται να είναι μία κρύα ημέρα για την κεντρική και την βόρεια κυρίως Ελλάδα. Ενδεικτικά να πούμε ότι στην Αττική από τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου την Δευτέρα, θα πέσουμε στους 10 με 12 την Τρίτη, ενώ στην Θεσσαλονίκη από τους 11 με 12 βαθμούς την Δευτέρα, θα πέσουμε μόλις στους 5 με 7 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι της Τρίτης.

Διάταξη αερίων μαζών την Τρίτη 23/03/2021!!


Εκτός όμως από την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, αναμένεται να έχουμε και αρκετά φαινόμενα κυρίως σε ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, ανατολική Στερεά Ελλάδα, ανατολική Πελ/νησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Σε αυτά τα τμήματα αναμένεται να σημειωθούν αξιόλογες βροχές στις περισσότερες περιοχές, τοπικές καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και χιονοπτώσεις κυρίως σε ορεινά - ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας και της βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, είναι πιθανό να σημειωθούν σε πεδινές περιοχές της βορειοανατολικής Μακεδονίας και στα βόρεια της Θράκης τις πρωινές ώρες, ωστόσο αυτήν την λεπτομέρεια θα την εξετάσουμε τις επόμενες ώρες σε αναλυτική πρόγνωση.

Όσον αφορά το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη, υπάρχει προς ώρας μία προγνωστική διχογνωμία ως προς την κίνηση των αερίων μαζών η οποία ουσιαστικά θα καθορίσει το πόσο έντονη θα είναι αυτή η ψυχρή εισβολή. Αυτό που φαίνεται όμως είναι ότι την νύχτα της Τρίτης και το πρωινό της Τετάρτης αναμένεται να κάνει πολύ κρύο σε ολόκληρη την χώρα με τις ψυχρές αέριες μάζες να κατηφορίζουν μέχρι τα νότια νησιωτικά τμήματα.

Διάταξη αερίων μαζών την Τετάρτη 24/03/2021!!


Όπως είπαμε και πιο πριν, το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο θερμοκρασιακό κομμάτι και όχι τόσο στο κομμάτι των καιρικών φαινομένων (εξαιρουμένης της Τρίτης). Αυτό σημαίνει ότι κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς φαινομένων δεν διαφαίνεται και το μόνο που περιμένουμε είναι κάποια σύντομα φαινόμενα από την ανατολική κυρίως χώρα (θα υπάρξουν αναλυτικές λεπτομέρειες στις αναλυτικές μας προγνώσεις).

Παράλληλα και την Τετάρτη θα κάνει αρκετό κρύο κυρίως στην ανατολική Ελλάδα ενώ στα δυτικά θα ανέβει λίγο, ενώ την Πέμπτη όλα δείχνουν ότι από την Θεσσαλία και ανατολικότερα, θα κάνει πολύ κρύο με πολύ χαμηλές θερμοκρασιακές τιμές για την εποχή, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των βραδινών και νυχτερινών ωρών.

Διάταξη αερίων μαζών για την Πέμπτη 25η Μαρτίου!!


Τώρα, στο ερώτημα πόσο θα κρατήσει αυτή η ψυχρή μεταβολή του καιρού, θα λέγαμε πως μέσα στο ερχόμενο Σ/Κ τα πράγματα αναμένεται να επανέλθουν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και μάλιστα τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε και πολύ καλό καιρό.

Συνοψίζοντας με λίγα λόγια την όλη εξέλιξη την νέα εβδομάδα:

1) Την Δευτέρα θα έχουμε νέα μεταβολή του καιρού στα κεντρικά και βόρεια.

2) Την Τρίτη αναμένεται επιδεινωμένος καιρός στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα νότια με παράλληλη αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια.

3) Την Τετάρτη και κυρίως την Πέμπτη θα κάνει πολύ κρύο στις ανατολικές κυρίως περιοχές, θα σημειωθεί παγετός στα κεντρικά και βόρεια την νύχτα και το πρωί, ενώ τα φαινόμενα θα είναι πολύ περιορισμένα.

4) Την Παρασκευή θα αρχίσουν οι ψυχρές αέριες μάζες σταδιακά να υποχωρούν και το Σ/Κ θα επανέλθουμε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα υπάρξουν αναλυτικές προγνώσεις τις επόμενες ημέρες όπου θα περιγράφουν με λεπτομέρεια την όλη εξέλιξη του καιρού για ολόκληρη την χώρα.

Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 22/03/2021, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/topikes-vroches-kai-kataigides-kyrios-sta-kentrika-kai-voreia-o-kairos-tin-deytera-22-03-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας