Πιθανή σοβαρή αλλαγή του καιρού τις επόμενες ημέρες – Αναλυτικά η εξέλιξη

2020-09-15

Μετά από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ανομβρίας και καλοκαιρίας για ολόκληρη σχεδόν την χώρα, φαίνεται πως πλέον οδεύουμε στην πρώτη σοβαρή μεταβολή του καιρού για το φετινό Φθινόπωρο, η οποία όμως δεν θα επηρεάσει όλες τις περιοχές.

Στις δύο τελευταίες μας εκτιμήσεις, είχαμε μιλήσει και είχαμε τονίσει ότι κάτι πλέον αλλάζει στο σκηνικό του καιρού στα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε, με τοπικές βροχές και καταιγίδες αλλά και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Τις τελευταίες όμως ώρες, έχει αρχίσει να εμφανίζεται ένα σενάριο από αρκετά προγνωστικά μοντέλα, το οποίο «θέλει» μια αρκετά πιο σοβαρή επιδείνωση του καιρού, σε σύγκριση με τα όσα είχαμε αναφέρει την προηγούμενη φορά (με τα τότε προγνωστικά στοιχεία που είχαμε στην διάθεσή μας).

Εδώ και αρκετές ώρες στον κόλπο της Σύρτης, στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του ένα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο και δίνει πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην θαλάσσια περιοχή. Αυτό το χαμηλό, φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκτήσει πορεία ανατολική - βορειοανατολική προς την χώρα μας και θα παρουσιάσει σημάδια ενίσχυσης.


Δορυφορική εικόνα το πρωί της Τρίτης από το βαρομετρικό χαμηλό βόρεια της Λιβύης!! 


Καθώς λοιπόν θα πλησιάζει την χώρα μας, θα αποκτήσει χαρακτηριστικά ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού, οπότε και θα δώσει τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και κατά τόπους ισχυρές εντάσεις ανέμων.

Η αλλαγή αυτή αρχικά θα γίνει αρχικά αισθητή μέσα στην Πέμπτη 17/09 στην δυτική - νοτιοδυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την παράκτια κυρίως ζώνη της δυτικής Πελ/νησου και ίσως την δυτική Στερεά Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αλλά και ισχυρούς Ν-ΝΑ ανέμους 7 και πιθανώς 8 Μποφόρ.

Χάρτης υετού από το Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο για το απόγευμα της Πέμπτης!! 


Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα αρκετά ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό (κατά πάσα πιθανότατα <1000hPa), είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί η τροχιά του και αυτό θα γίνει λίγες ώρες πριν την έλευση της διαταραχής. Ωστόσο με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, οι περιοχές της βόρειας και βορειοδυτικής τουλάχιστον χώρας δεν φαίνεται να επηρεάζονται από αυτήν την αλλαγή του καιρού.

Έτσι την Παρασκευή εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία!!, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πρέπει να εκδηλωθούν σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, σχεδόν σε ολόκληρη την Πελ/νησο, τοπικά στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Ερωτηματικό αποτελούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς αυτό θα εξαρτηθεί όπως είπαμε από την τροχιά του χαμηλού.

Χάρτης υετού από το Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο για το πρωί της Παρασκευής!! 


Από κει και πέρα για το ερχόμενο Σ/Κ, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για την εξέλιξη του καιρού και κυρίως για τις περιοχές του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός φαίνεται να είναι βελτιωμένος.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το γεγονός πως ναι μεν πρόκειται για ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, σε καμία όμως περίπτωση και για κανέναν λόγο δεν πρόκειται για μεσογειακό κυκλώνα, όπως γίνεται αναφορά τις τελευταίες ώρες. Ακόμη, θα πρέπει να περάσουν μερικές ακόμα ώρες, έτσι ώστε να δούμε κατά πόσο πράγματι υφίσταται αυτή η έλευση του χαμηλού (είναι κάτι το οποίο εμφανίστηκε ως σενάριο τις τελευταίες ώρες), ποιες περιοχές θα επηρεάσει και με τι ένταση.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα αναρτηθούν νέα άρθρα τις επόμενες ημέρες για την εξέλιξη αυτή, ενώ μέσα από τις καθημερινές μας αναλυτικές προγνώσεις θα περιγράψουμε με ακρίβεια την εξέλιξη του καιρού.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας