Πιθανό ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων στην βόρεια Ελλάδα ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα την Τετάρτη 01/04/2020

2020-03-30

Αυξημένη παρουσιάζεται η πιθανότητα ενός ισχυρού κύματος χιονοπτώσεων σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ειδικότερα οι ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες θα καλύψουν το ευρύτερο τμήμα των Βαλκανίων (όπου και θα δώσουν τοπικά σφοδρές χιονοπτώσεις), φαίνεται ότι τελικά θα καταφέρουν να κατηφορίσουν λίγο ακόμη προς την περιοχή μας. Αυτή η εξέλιξη θα συνδυαστεί με την έλευση μίας αποκομμένης ψυχρής λίμνης (βαρομετρικό χαμηλό) από τα βόρεια - βορειοδυτικά προς την περιοχή μας. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι την Τετάρτη 01/04, αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στην δυτική, την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα με αρκετές βροχές στα πεδινά παραθαλάσσια τμήματα και πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Παράλληλα ο βαρδάρης αναμένεται να κυριαρχήσει στην κεντρική Μακεδονία ρίχνοντας εντυπωσιακά τα επίπεδα παγοποίησης. Επομένως, εκτός από το γεγονός ότι αναμένονται πυκνές έως και σφοδρές χιονοπτώσεις σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη και ίσως Γρεβενά), αυξημένη είναι η πιθανότητα για πυκνές χιονοπτώσεις και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας με πολύ χαμηλό υψόμετρο ιδιαίτερα στα βορειότερα τμήματα της περιφέρειας (την Τρίτη θα γίνει αναλυτική εκτίμηση των υψομέτρων, ωστόσο πολύ οριακά φαίνεται να χιονίζει μέχρι τα βόρεια της Θεσσαλονίκης προς το ξημέρωμα της Πέμπτης.) Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καιρός από την νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα θα είναι αρκετά έως πολύ καλύτερος ενώ εντυπωσιακές θα είναι οι θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βορρά και νότου (στην βόρεια Ελλάδα οι μέγιστες τιμές θα είναι μονοψήφιες σχεδόν παντού ενώ αναμένεται και ισχυρός παγετός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες). 

Χάρτης κατανομής υετού από το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS για το μεσημέρι της Τετάρτης. Με τα μοβ χρώματα αποτυπώνεται η εκδήλωση των χιονοπτώσεων!! 


Στον παραπάνω χάρτη των αερίων μαζών, διακρίνεται η έλευση των πιο ψυχρών στο σύνολο σχεδόν της βόρειας Ελλάδας. 

Λόγω της διακοπής των πτήσεων των αεροσκαφών που πραγματοποιούν καθημερινές παρατηρήσεις και μετρήσεις, η προγνωσιμότητα είναι αρκετά χαμηλή, ωστόσο θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε σε νεότερη μας πρόγνωση αναλυτικά για την παραπάνω καιρική εξέλιξη!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας