Πολικό κύμα ψύχους μεγάλης διάρκειας με πυκνές χιονοπτώσεις τις επόμενες ημέρες

2021-02-10

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μέχρι και τώρα ο φετινός Χειμώνας είναι σίγουρα ένας από τους πιο ήπιους των τελευταίων πολλών χρόνων που έχουν απασχολήσει την χώρα μας. Πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επεισόδια ψυχρών εισβολών (με εξαίρεση ένα, αλλά και αυτό ήταν ήπιας μορφής), αντίθετα, έχουμε αρκετά επεισόδια θερμών εισβολών για την εποχή με πολύ ανεβασμένες θερμοκρασίες οι οποίες πολλές φορές έχουν ξεπεράσει φέτος τους 20 βαθμούς Κελσίου (έχουν πλησιάσει και τους 29).

Εδώ και αρκετές ημέρες (και εβδομάδες) σας έχουμε μιλήσει για μία αλλαγή του καιρού η οποία ουσιαστικά δεν θα θυμίζει σε τίποτα απολύτως όλη την προηγούμενη περίοδο του φετινού Χειμώνα. Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες για την εξέλιξη αυτής της επικείμενης αλλαγής, καθώς παρατηρούμε καθημερινά τα προγνωστικά δεδομένα και τι αυτά μας δείχνουν. Ωστόσο σας έχουμε πει πως αναμένεται τις επόμενες ημέρες ένα κύμα ψύχους ισχυρής έντασης να επηρεάσει και την χώρα μας και να προκαλέσει χιονοπτώσεις και σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές.


Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, συνηγορούν σε ένα ισχυρών διαστάσεων κύμα ψύχους το οποίο θα ξεκινήσει να επηρεάζει την χώρα μας από το Σάββατο και από τα βόρεια. Πρόκειται για ένα κύμα το οποίο δείχνει πολύ ισχυρό, τόσο ως προς την διάρκεια του (αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 5 ημέρες και κατά πάσα πιθανότατα περισσότερο), όσο και ως προς την μεγάλη ένταση του ιδιαίτερα στα βόρεια και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας.

Πιθανή διάταξη αερίων μαζών για τις ημέρες Σάββατο/Κυριακή/Δευτέρα/Τρίτη αντίστοιχα.


Αυτές οι πολύ ψυχρές έως και πολικές αέριες μάζες, δεν θα είναι ξηρές, αλλά θα συνδυαστούν και με ένα πολύ αξιόλογο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα μας έρθει από τα δυτικά και θα κινηθεί προς την χώρα μας.

Καθώς λοιπόν αυτό το βαρομετρικό χαμηλό, θα συναντήσει αυτές τις ψυχρές αέριες μάζες, αναμένεται να προκαλέσει πυκνές χιονοπτώσεις σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Χάρτης Υετού για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 13/02/2021


Χάρτης Υετού για τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 14/02/2021


Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να ξεκινήσει περίπου από το μεσημέρι του Σαββάτου και από τα δυτικά, ενώ από κει και ύστερα καθώς και κατά την διάρκεια της Κυριακής, πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε πολλές πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Αρχικά οι έντονες χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από την Θεσσαλία και βορειότερα, ενώ σταδιακά με την περαιτέρω κατάβαση των ψυχρών αερίων μαζών, θα χιονίζει μέχρι τα πεδινά της Βοιωτίας και φυσικά σε όλα τα κεντρικά και νότια ορεινά - ημιορεινά.

Όσον αφορά την πόλη της Θεσσαλονίκης, όλα δείχνουν ότι από το βράδυ του Σαββάτου και περίπου έως το μεσημέρι της Κυριακής, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και μέσα στο κέντρο της πόλης, οι οποίες μάλιστα δείχνουν να είναι και ιδιαίτερα αξιόλογες. Από αργά το μεσημέρι της Κυριακής και μετέπειτα, θα πρέπει να υπάρξει μία σταδιακή ουσιαστική βελτίωση του καιρού, με το κρύο όμως να είναι πολύ τσουχτερό για όλη την επόμενη εβδομάδα.

Αυτή ουσιαστικά είναι η α' φάση της κακοκαιρίας η οποία συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες επαλήθευσης και οι όποιες διαφορές θα είναι πολύ μικρές.

Από κει και ύστερα ακολουθεί η β' φάση της κακοκαιρίας. Σε αυτήν την φάση τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ανατολικές και οι νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, ενώ ο καιρός σε δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα ουσιαστικά από πλευράς φαινομένων (και όχι θερμοκρασιών) θα είναι βελτιωμένος.

Η β' φάση χοντρικά θα λέγαμε ότι ξεκινάει από το βράδυ της Κυριακής - ξημέρωμα της Δευτέρας, επηρεάζοντας με πολλές χιονοπτώσεις την ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία), την ανατολική Στερεά Ελλάδα (ΑττικοΒοιωτία και Εύβοια), τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Πελ/νησου, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε πολλές από τις προαναφερθείσες περιοχές αναμένονται πολύ πυκνές χιονοπτώσεις μεγάλης διάρκειας σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές ακόμη και των νησιωτικών τμημάτων καθώς θα το επιτρέπουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Εδώ θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη για να δούμε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την διάρκεια, καθώς υπάρχουν αρκετά προγνωστικά στοιχεία τα οποία θέλουν αυτήν την εξέλιξη να παρατείνεται ακόμη και μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Όσον αφορά την Αττική:

Από το Σάββατο βράδυ προς την Κυριακή, αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με πολύ αξιόλογες βροχές στο σύνολο του νομού. Σχεδόν παρόμοιο φαίνεται ότι θα είναι το σκηνικό του καιρού και το πρωί της Κυριακής. Από κει και ύστερα όμως οι ψυχρές αέριες μάζες θα φτάσουν και στον νομό οπότε σταδιακά θα πρέπει να ξεκινήσουν να εκδηλώνονται πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα γύρω ορεινά.

Από το απόγευμα και μετά τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων θα κατεβαίνουν ολοένα και περισσότερα και μέχρι αργά το βράδυ είναι πολύ πιθανό να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις μέχρι τα βόρεια του λεκανοπεδίου.

Από την Δευτέρα και μετέπειτα οι θερμοκρασίες που θα επικρατούν στο σύνολο του νομού (και στην πόλη της Αθήνας αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές) θα επιτρέπουν την εκδήλωση του φαινομένου της χιονόπτωσης. Το πιθανότερο είναι πως κατά την διάρκεια της Δευτέρας θα έχουμε ανοίγματα και κλεισίματα στο λεκανοπέδιο με μπόρες χιονιού και πολύ αξιόλογες και πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια του νομού.

Δεν θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού την νέα εβδομάδα ιδιαίτερα όσον αφορά την Αττική. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν πως το διήμερο Τρίτης - Τετάρτης θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και μέσα στην πόλη. Επειδή όμως είναι σχετικά νωρίς, θα χρειαστεί να δούμε τα νεότερα στοιχεία οπότε αν πράγματι προκύψει κάτι τέτοιο, θα σας ενημερώσουμε.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας