ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΤΟ Σ/Κ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 23/24-02-2019

2019-07-27

Τις τελευταίες ημέρες οι μετεωρολόγοι (επιστήμονες και ερασιτέχνες) βρισκόνται σε μία επαγρύπνηση και εγρήγορση καθώς τα προγνωστικά στοιχεία παρουσιάζουν μια εικόνα πολικού ψύχους το οποίο πρόκειται να επηρεάσει την χώρα μας στο άμεσο καιρικό μέλλον. Συγκεκριμένα αυτό το καιρικό γεγονός θα συμβεί το Σαββατοκύριακο όπου και η θερμοκρασία θα σημειώσει εντυπωσιακή ''βουτιά'' σε ολόκληρη την χώρα από βορρά προς νότο και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Άλλο ένα κύριο χαρακτηριστικό αυτού του διημέρου αλλά και κατά την έναρξη της νέας εβδομάδας θα είναι και οι θυελλώδεις βοριάδες στην θάλασσα του Αιγαίου καθώς όπως φαίνεται οι ριπές των βορειοανατολικών ανέμων θα αγγίξουν για πολλοστή φορά φέτος τα 10bf. (πρακτικά αυτό δηλώνει απαγορευτικό απόπλου).

Επί της ουσίας, αυτή η ψυχρή εισβολή δεν θα είναι ξηρή αλλά θα συνοδευτεί από φαινόμενα (με την μορφή βροχής και χιονιού) στο μεγαλύτερο κομμάτι της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Μέχρι και πριν από λίγες ώρες τα αριθμητικά προγνωστικά μοντέλα παρουσίαζαν μία κατάσταση η οποία έφερνε έναν αξιολογότατο χιονιά στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας μας (πρακτικά από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα). Αυτή η εικόνα δείχνει εν μέρη να διαφοροποιείται με τα πιο φρέσκα προγνωστικά στοιχεία. Και αυτό διότι εκεί που το βαρομετρικό χαμηλό φαινόταν να εγκαθίσταται στην περιοχή της Ρόδου (κάτι που ευνοεί τις πεδινές χιονοπτώσεις διότι επιτρέπει τις ψυχρότερες αέριες μάζες να εισέλθουν ευκολότερα στον ελλαδικό χώρο) εν τούτοις αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει και τελικά το χαμηλό να εγκαθίσταται στην νότια Πελ/νησο και από κει να αποκτήσει μια πορεία προς την Λιβύη. Η τελική θέση λοιπόν που δείχνει να αποκτά το χαμηλό, μεταφέρει τελικώς τις πιο ψυχρές αέριες μάζες στα δυτικότερα τμήματα τις χώρας μας. Έτσι ο κύριος όγκος των φαινομένων θα εντοπίζεται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα και πρόσκαιρα και στην βόρεια χώρα. Παράλληλα η γεωγραφική θέση που δείχνει να αποκτά το χαμηλό θα έχει σαν αποτέλεσμα να θερμανθούν τα ανώτερα στρώματα τις ατμόσφαιρας στα ανατολικά προσήνεμα τα οποία όπως προαναφέρθηκε φαινόταν ότι θα βίωναν έναν ιστορικό χιονιά.

Συμπέρασμα: Ναι μεν το κρύο θα είναι τσουχτερό σε ολόκληρη την χώρα, όμως ακόμα και τώρα δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την θερμοκρασιακή κλίμακα στην επιφάνεια επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες περιοχές θα ευνοηθούν από πεδινές χιονοπτώσεις. Πολύ γενικά να πω ότι η βόρεια Ελλάδα μέσα στο Σάββατο θα έχει ένα πέρασμα αξιόλογων χιονοπτώσεων αλλά θα είναι ολιγόωρο. Αντίθετα η Θεσσαλία, η Στερεά και η Πελ/νησος είναι γεωγραφικά διαμερίσματα τα οποία θα δεχτούν πυκνές έως και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις το Σ/Κ αλλά και κατά την έναρξη της νέας εβδομάδας ακόμα και σε πεδινές ή και παραθαλάσσιες περιοχές.

Και επειδή πολλοί είναι αυτοί που από μέσα τους θα ρωτήσουν για το τι θα γίνει στην Αττική, να πω ότι τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά. Οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά οριακές και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν τελικά θα καταφέρει να χιονίσει ακόμη και μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Παρ'όλα αυτά σαν πρώτη εκτίμηση θα έλεγα πως το Σάββατο η ημέρα θα ξεκινήσει με βροχή στον νομό και τα χιόνια θα εντοπίζονται στα ορεινά και τα ημιορεινά. Μέσα στην ημέρα και κυρίως προς το απόγευμα του Σαββάτου φαίνεται ότι θα σημειώνονται χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της δυτικής Αττικής. Θεωρώ ότι μέσα στην νύχτα του Σαββάτου έως και το πρωί της Κυριακής θα καταφέρει να χιονίσει και μέσα στο λεκανοπέδιο και ενδεχομένως και στο κέντρο της Αθήνας ή ακόμα και στα νότια προάστεια, κάτι το οποίο δεν είναι σίγουρο.

Παρακολουθείστε τα καθημερινά δελτία καιρού που θα εκδίδονται μέσα από το hellasmeteo καθώς σίγουρα μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ θα γνωρίζουμε ακριβώς την εξέλιξη του καιρού.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας