Πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες κατά τόπους τις επόμενες ώρες – Αναλυτικά η εξέλιξη

2020-09-24

Είναι γεγονός πως τις τελευταίες ώρες ο καιρός έχει καταστεί αρκετά έως πολύ άστατος στην δυτική κυρίως Ελλάδα όπου σημειώθηκαν κατά τόπους αρκετά δυνατές βροχές και καταιγίδες, ιδιαίτερα στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου και την Ήπειρο. Άστατος όμως έχει καταστεί ο καιρός και σε υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές όπως η Πελ/νησος, η δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα, η δυτική Θεσσαλία, η κεντρική - ανατολική Μακεδονία και πιο τοπικά η Θράκη, όπου είχαμε κάποιες τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις πιο ορεινές - ημιορεινές περιοχές.

Στην τελευταία μας εκτίμηση είχαμε μιλήσει για τον ερχομό μιας πολύ αξιόλογης ατμοσφαιρικής διαταραχής από τα βορειοδυτικά, η οποία θα κάνει αισθητή την παρουσία του στην χώρα μας μέσα στο Σάββατο, όχι όμως σε όλες τις περιοχές, αλλά κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.

Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, επιμένουν για μια σοβαρή κακοκαιρία κατά την διάρκεια της ημέρας του Σαββάτου, αρχικά στην δυτική Ελλάδα και στην συνέχεια στα βόρεια, με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα έχουν μεγάλη ένταση.

Έτσι λοιπόν μέσα στο Σάββατο πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα πρέπει να επηρεάζουν ήδη από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την βορειοδυτική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι πολύ έντονα, θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρές ριπές ανέμων και ίσως κατά τόπους και από χαλαζοπτώσεις.

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF για το πρωί του Σαββάτου!!


Πολύ γρήγορα μέχρι και πριν από το μεσημέρι, αξιόλογες βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν την δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιο τοπικά την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του θρακικού (εδώ φαίνεται πιο αξιόλογη επιδείνωση το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή) και την κεντρική Θεσσαλία.

Πολύ πιο τοπικά και ασθενή φαίνεται ότι θα είναι τα φαινόμενα σε ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Πελ/νησο και ακόμη καλύτερος θα είναι ο καιρός στα νησιά του Αιγαίου.

Χάρτης υετού για το μεσημέρι του Σαββάτου!!


Από αργά το απόγευμα και κυρίως το βράδυ ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα έχει βελτιωθεί (με πιθανή εξαίρεση την Θράκη και τα νησιά του θρακικού), ενώ στην δυτική Ελλάδα αν και τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση, ο καιρός θα παραμείνει άστατος μέχρι το τέλος της ημέρας.

Εκτός όμως από τις πολύ δυνατές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλώνονται, θα έχουμε και μία πολύ σημαντική ενίσχυση των ΝΔ ανέμων, που στις περισσότερες περιοχές, τόσο σε θάλασσα όσο και σε ξηρά θα αγγίζει τα 7 με 8 Μποφόρ και ίσως τοπικά τα 9 Μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ακόμη και για Ν άνεμο με την ένταση να φτάνει τα 10 Μποφόρ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε και ένα πέρασμα αφρικανικής σκόνης από όλη σχεδόν την χώρα.

Επιπλέον η θερμοκρασία μετά από μία πρόσκαιρη άνοδο την Παρασκευή μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, θα παρουσιάσει απότομη πτώση από τα βορειοδυτικά που θα γίνει αισθητή την Κυριακή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σταδιακή υποχώρηση των θερμών αερίων μαζών από το μεσημέρι του Σαββάτου και από τα βορειοδυτικά!!


Τέλος να σημειώσουμε ότι την Κυριακή θα έχουμε γενικά βελτιωμένο καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και εξασθένιση των ανέμων, ωστόσο κάποιες βροχές θα πρέπει και πάλι να εκδηλώνονται κατά διαστήματα κυρίως στα βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

Την Δευτέρα όμως αναμένεται και 2η σοβαρή επιδείνωση του καιρού η οποία με τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνει να είναι κάπως πιο γενικευμένη, παρόλα αυτά και πάλι η δυτική Ελλάδα θα είναι αυτή που θα δεχθεί εκ νέου πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες. Για αυτήν την εξέλιξη θα πούμε περισσότερα σε επόμενο άρθρο.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, ο καιρός παρουσιάζει πολύ μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον για τις επόμενες ημέρες και θα είμαστε εδώ για να σας ενημερώνουμε καθημερινά μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας