Πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες στα νότια - Ο καιρός την Τετάρτη 31/03/2021

2021-03-30

Επιλεκτική αλλά σοβαρή αναμένεται να είναι η μεταβολή που θα παρουσιάσει ο καιρός την Τετάρτη στην χώρα μας και συγκεκριμένα στις νοτιότερες περιοχές με έμφαση το νότιο Αιγαίο, όπου μέσα στην ημέρα θα εκδηλωθούν πολλές και κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες ιδιαίτερα από το μεσημέρι και μετέπειτα. Παράλληλα οι βοριάδες στο Αιγαίο θα πνέουν με πολύ μεγάλες εντάσεις ενώ θα κάνει αρκετό κρύο στην ανατολική και κυρίως στην νοτιοανατολική χώρα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 31/03/2021

Στην δυτική - βορειοδυτική και βόρεια Ελλάδα η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με αρκετά καλές καιρικές συνθήκες, καθώς τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι ιδιαίτερα μεγάλα και οι νεφώσεις αρκετά περιορισμένες. Λίγο περισσότερες θα είναι οι νεφώσεις την περιοχή της Θράκης (κυρίως στον Έβρο), στα νησιά του θρακικού και στην Χαλκιδική, όπου μάλιστα στα νοτιότερα τμήματα του νομού ίσως βρέξει για λίγο τοπικά το πρωί. Κάπως πιο νεφελώδης θα είναι ο καιρός το πρώτο κυρίως μισό της ημέρας στο κεντρικό Ιόνιο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική και νότια Πελ/νησο, οπότε τοπικά αναμένεται να εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες βροχές μικρής διάρκειας (στην νοτιοδυτική Πελ/νησο ίσως τα φαινόμενα αποκτήσουν λίγο πιο αξιόλογο χαρακτήρα). 

Αρκετά πιο μουντός αναμένεται να είναι ο καιρός στην Θεσσαλία (με έμφαση την Μαγνησία), τις Σποράδες, την ανατολική - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο. Σε αυτές τις περιοχές από τις πρωινές ώρες αναμένεται να σημειωθούν βροχές οι οποίες κατά τόπους θα είναι αξιόλογες (ιδιαίτερα στην Εύβοια και στα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας και της Αττικής) και μάλιστα αναμένεται να σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας - βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Πελ/νησου ακόμη και πάνω από τα 900 μέτρα. Από αργά το μεσημέρι και μετέπειτα θα αρχίσουν σιγά σιγά τα φαινόμενα να παρουσιάζουν πιο ασθενή και τοπικό χαρακτήρα. 

Σοβαρή έως πολύ σοβαρή θα είναι η επιδείνωση του καιρού στις Κυκλάδες (κυρίως στα νότια των Κυκλάδων) και στην Κρήτη. Από νωρίς το μεσημέρι κυρίως και μετέπειτα αναμένεται κακοκαιρία με έντονες κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία ιδιαίτερα στην βόρεια Κρήτη θα παρουσιάζουν κατά διαστήματα σημάδια πολύ υψηλής έντασης, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά του νησιού, πάνω από τα 1100 μέτρα. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της ημέρας αλλά και κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρωινών ωρών της Πέμπτης

Τέλος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ο καιρός θα είναι άστατος με νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν και θα δίνουν κατά διαστήματα μπόρες τοπικού χαρακτήρα ή και πρόσκαιρες καταιγίδες

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 5 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Β διευθύνσεις, πολύ ισχυροί με ένταση 7 με 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στα ανατολικά και νότια, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 1 έως 18 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 17 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 3 έως 18 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 4 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 13 βαθμούς (στην Κρήτη δύσκολα θα ξεπεράσει η μέγιστη τους 10 βαθμούς) και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά νεφώσεις οι οποίες γρήγορα προς το μεσημέρι θα αυξηθούν σχεδόν στο σύνολο του νομού. Αυτά τα σύννεφα θα δώσουν βροχές στα βόρεια και ανατολικά του νομού, οι οποίες μάλιστα θα είναι αρκετά αξιόλογες και ίσως πρόσκαιρα ισχυρές, ενώ χιονοπτώσεις θα πέσουν σε Πάρνηθα και Πεντέλη, πάνω από τα 900 με 1000 μέτρα. Εντός του λεκανοπεδίου ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και μέσα στην ημέρα θα σημειωθούν βροχές με έμφαση τα βόρεια και τα ανατολικά (όσο πιο νότια τόσο μικρότερη η πιθανότητα για βροχή). Σταδιακή υποχώρηση των καιρικών φαινομένων αναμένεται από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις, πολύ ισχυροί με ένταση 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου (τοπικά στα νότια έως και 14 βαθμούς Κελσίου). 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά. Γρήγορα τα σύννεφα θα διαλυθούν και θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας