Πολλές βροχές, καταιγίδες και πρόσκαιρη ψυχρή εισβολή με τοπικές χιονοπτώσεις – Αναλυτικά η εξέλιξη

2021-01-24

Μετά το πέρας της αξιόλογης ψυχρής εισβολής που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην χώρα μας, πλέον το «πάνω χέρι» έχουν πάρει και πάλι οι νοτιάδες οι οποίοι κυριαρχούν στα Πελάγη και πνέουν κατά διαστήματα με πολύ μεγάλες εντάσεις, καθώς και οι διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές από τα δυτικά, οι οποίες προκαλούν πολλές βροχές κυρίως στην δυτική Ελλάδα και τοπικά στις υπόλοιπες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Παράλληλα η θερμοκρασία έχει επανέλθει σε σχεδόν κανονικά επίπεδα για την εποχή που διανύουμε, τόσο ως προς τις ελάχιστες όσο και ως προς τις μέγιστες τιμές (κατά τόπους και κυρίως στα νότια καταγράφονται θερμοκρασιακές τιμές λίγο υψηλότερες από τις κανονικές).

Σας είχαμε μιλήσει και στην τελευταία μας εκτίμηση σχετικά με την εξέλιξη του καιρού έως τα τέλη του μήνα που διανύουμε, πως το διάστημα αυτό θα είναι γενικά πολύ βροχερό, πρωτίστως στην δυτική Ελλάδα και κατά διαστήματα σε ολόκληρη την χώρα. Παράλληλα σας είχαμε αναφέρει πως στα μέσα της νέας εβδομάδας αναμένεται να έχουμε και μία πολύ σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την χώρα από βορρά προς νότο.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, παρουσιάζουν πολύ μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον για τις επόμενες ημέρες και επιβεβαιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα όσα αναφέρονται παραπάνω αλλά και τα όσα αναφέραμε συνολικά στην εκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα είναι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πολύ βροχερός και μάλιστα την Τρίτη και το πρώτο μισό της Τετάρτης, αναμένεται μία σοβαρή κακοκαιρία εξαιτίας ενός βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα περάσει πάνω από την χώρα μας και θα δώσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές, αλλά και τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια.


Με βάση λοιπόν τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα, από το ξεκίνημα της Τρίτης θα εκδηλώνονται έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες αρχικά στην βορειοδυτική Ελλάδα (κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος και δυτική Στερεά Ελλάδα), ενώ πολύ γρήγορα μέσα στις πρωινές ώρες θα επηρεάζεται το σύνολο της δυτικής Ελλάδας από ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Χάρτης υετού για τις πρωινές ώρες της Τρίτης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο!!


Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό, θα κινηθεί αρκετά γρήγορα ανατολικά και η κακοκαιρία θα επεκταθεί επηρεάζοντας την Θεσσαλία, το σύνολο της Στερεάς Ελλάδας, το σύνολο της Πελ/νησου και μέχρι το τέλος της ημέρας τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, προκαλώντας εξίσου ισχυρές βροχές και καταιγίδες.Από βροχές αναμένεται να επηρεαστεί και η βόρεια Ελλάδα οι οποίες θα είναι αξιόλογες, ωστόσο καθώς το βαρομετρικό χαμηλό σταδιακά θα απομακρύνεται, θα κατέλθουν αρκετά ψυχρές αέριες από τα Βαλκάνια (πρόκειται για μία ψυχρή εισβολή ήπιας μορφής και όχι τόσο αξιόλογης όπως ήταν αυτή που προηγήθηκε). Παρ' όλα αυτά καθώς θα κατέρχονται αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες, οι βροχές στην βόρεια Ελλάδα θα μετατραπούν σε χιονοπτώσεις, αρχικά προς το απόγευμα στην δυτική Μακεδονία και το βράδυ στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Διάταξη αερίων μαζών το ξημέρωμα της Τετάρτης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό προγνωστικό Μοντέλο, στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας, στην στάθμη των 850hPa. Παρατηρούμε πως οι ψυχρότερες αέριες μάζες από την Βαλκανική Χερσόνησο θα κατέλθουν σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και θα ρίξουν αισθητά την θερμοκρασία και στην χώρα μας!!


Ακριβώς επειδή η κακοκαιρία θα κινείται σταδιακά ανατολικά, οι χιονοπτώσεις στην δυτική Μακεδονία θα είναι πρόσκαιρου χαρακτήρα και ο καιρός μέχρι το τέλος της Τρίτης θα έχει βελτιωθεί. Δεν φαίνεται όμως να συμβαίνει το ίδιο στην ανατολική Μακεδονία (από την Χαλκιδική και ανατολικότερα) και κυρίως στην Θράκη όπου το βράδυ της Τρίτης έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, αναμένεται να σημειωθούν πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και  κατά πάσα πιθανότατα και σε πεδινές περιοχές (με έμφαση τον Έβρο και την ανατολική Ροδόπη). Για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τις απογευματινές και βραδινές ώρες ενδέχεται να προλάβει για λίγο να σημειωθεί χιονόπτωση, πριν ακολουθήσει ουσιαστική βελτίωση του καιρού μετά τα μεσάνυχτα.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι στο ξεκίνημα της Τρίτης, θα πνέουν πολύ ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι στα Πελάγη, με την ένταση να φτάνει τα 6 με 8 Μποφόρ, όμως από το απόγευμα στο Ιόνιο και από το βράδυ στο Αιγαίο θα στραφούν σε βοριάδες, επίσης πολύ ισχυρούς με ένταση 7 με 8 Μποφόρ.

Την Τετάρτη, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την χώρα καθώς και οι πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι σε Ιόνιο και Αιγαίο. Από πλευράς καιρικών φαινομένων, φαίνεται ότι στην αρχή θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου για λίγο και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις οι οποίες δείχνουν να σημειώνονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική), των πολύ ανατολικών τμημάτων της Θεσσαλίας και της βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, δυτική - βόρεια Αττική), ωστόσο αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε καλύτερα σε νεότερη πρόγνωση.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κρύο θα κάνει το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή, ενώ πολύ σημαντική άνοδος του υδραργύρου διαφαίνεται για το ερχόμενο Σ/Κ, χωρίς όμως να λείπουν κάποιες βροχές κυρίως από τα δυτικά και τα βόρεια.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, το σκηνικό του καιρού παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις επόμενες ημέρες και θα είμαστε εδώ να σας ενημερώνουμε με καθημερινά αναλυτικά άρθρα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας