Πολλές βροχές, μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά την νέα εβδομάδα – Αναλυτικά η εξέλιξη

2021-06-05

Βρισκόμαστε πλέον στο ξεκίνημα της καλοκαιρινής περιόδου και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν έως τώρα είναι σε γενικές γραμμές αρκετά ήπιες. Προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μία αστάθεια η οποία επηρέασε κυρίως το πιο ορεινό και ημιορεινό κομμάτι της βόρειας και τοπικά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, με μπόρες και τοπικές καταιγίδες, ωστόσο τα τελευταία 24ώρα η αστάθεια έχει περιοριστεί σημαντικά και εκδηλώνεται μόνο στην ορεινή - ημιορεινή ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Παράλληλα οι θερμοκρασίες έχουν διατηρηθεί έως τώρα σε πολύ καλά επίπεδα για την εποχή και μάλιστα τις νυχτερινές και πρωινές ώρες παρατηρείται αρκετή ψύχρα ή ακόμη και κρύο στις πιο ορεινές περιοχές.

Τώρα όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας για την ερχόμενη εβδομάδα, παρουσιάζεται πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον από άποψη καιρικών φαινομένων σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια αυτής. Και αυτό διότι η θερμική αστάθεια δείχνει να επιστρέφει δυναμικά στην χώρα μας, με μπόρες, βροχές και καταιγίδες οι οποίες αρχικά θα εστιάσουν στην βόρεια Ελλάδα και από τα μέσα της εβδομάδας θα γενικευτούν στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας. Οι ψυχρότερες αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας καθ' όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας, αναμένεται να δημιουργήσουν συνθήκες έντονης αστάθειας η οποία θα εκδηλώνεται κατά τις θερμές - και όχι μόνο - ώρες της ημέρας με τοπικά δυνατές μπόρες, ισχυρές καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις.


Έτσι λοιπόν το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη, μπόρες, βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν στην Μακεδονία και την Θράκη, ενώ αυξημένη είναι η πιθανότητα να επηρεαστεί η Θεσσαλία και ίσως η βόρεια Στερεά Ελλάδα. Η υπόλοιπη κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα καθώς επίσης τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, δεν θα επηρεαστούν από φαινόμενα, με πιθανή εξαίρεση το θρακικό και τις Σποράδες.

Ενδεικτικός χάρτης υετού για τις θερμές ώρες της Δευτέρας 07/06/2021!!


Χάρτης υετού για τις θερμές ώρες της Τρίτης 08/06/2021!!


Από την Τετάρτη 09/06 και μετέπειτα (τουλάχιστον έως το Σάββατο 12/06), τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο με πολύ έντονη και γενικευμένη αστάθεια σε ολόκληρο σχεδόν τον ηπειρωτικό κορμό, οπότε και αναμένεται να εκδηλωθούν μπόρες που τοπικά θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής ραγδαιότητας, κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις. Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι η αστάθεια κατά την καλοκαιρινή περίοδο, εμφανίζει σε σημαντικό βαθμό αρκετή τοπικότητα, ωστόσο όπου εκδηλώνονται τα φαινόμενα, μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και πλημμυρικά επεισόδια λόγω της μεγάλης έντασης των φαινομένων και του υψηλού υετού σε μικρό χρονικό διάστημα ή ακόμη και ζημιές λόγω των χαλαζοπτώσεων. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει αναλυτική καθημερινή ενημέρωση για την όλη εξέλιξη, ενώ εάν κριθεί απαραίτητο, θα εκδοθεί και έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ενδεικτικός χάρτης υετού για τις θερμές ώρες της Τετάρτης 09/06/2021!!


Όσον αφορά τώρα το κομμάτι της θερμοκρασίας και την νέα εβδομάδα θα αποφύγουμε τις έντονες ζέστες και τις υψηλές θερμοκρασίες. Το διήμερο Κυριακή - Δευτέρα, αναμένεται να πιάσουμε μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές της τάξεως των 32 με 33 βαθμών Κελσίου, ενώ μετά την Τρίτη και κυρίως μετά την Τετάρτη, δύσκολα θα ξεπεράσουν οι μέγιστες τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα αναρτηθούν όλες τις επόμενες ημέρες καθημερινές αναλυτικές προγνώσεις σχετικά με τις περιοχές που θα επηρεαστούν από την αστάθεια και που τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα και θα χρήζουν προσοχής.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας