Πολύ άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές - Ο καιρός την Τετάρτη 24/08/2022

2022-08-23

Η αποκομμένη ψυχρή διαταραχή η οποία στροβιλίζεται τις τελευταίες ώρες πάνω από τη χώρα μας με συνέπεια τον πολύ άστατο καιρό με εκδήλωση ισχυρών κατά τόπους βροχοπτώσεων και καταιγίδων αλλά και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχίσει και κατά το νέο 24ωρο να προκαλεί έντονα κατά τόπους καιρικά φαινόμενα στο μεγαλύτερο κομμάτι όχι μόνον του ηπειρωτικού αλλά και του νησιωτικού κορμού της χώρας. Παράλληλα οι άνεμοι δεν προβλέπεται να δημιουργήσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω υποχώρηση.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 24/08/2022

Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών και των πρωινών ωρών, ο καιρός θα καταστεί αρκετά επιδεινωμένος σε περιοχές του ανατολικού κυρίως ηπειρωτικού κορμού αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος του Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα σε κεντρική - ανατολική Μακεδονία (ιδιαίτερα στην περιοχή της Χαλκιδικής), στα νοτιότερα τμήματα της Θράκης και το θρακικό, ανατολική Θεσσαλία (με έμφαση την Μαγνησία), Σποράδες, βόρεια Εύβοια, λοιπή ανατολική - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα, ανατολική - νότια Πελ/νησος (κυρίως πέριξ του Αργολικού), Κρήτη και αργότερα σε πιο τοπικό επίπεδο στις Κυκλάδες, αναμένονται διαστήματα με βροχές και καταιγίδες τοπικού μεν χαρακτήρα αλλά μεγάλης έως πολύ μεγάλης έντασης κατά τόπους. Τα εν λόγω φαινόμενα μάλιστα κατά τόπους θα συνοδεύονται από υψηλή κεραυνική δραστηριότητα αλλά και από ισχυρές ριπές ανέμων. Αντίθετα στην υπόλοιπη χώρα η νύχτα θα κυλήσει σχετικά ομαλά με νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές αλλά και ξαστεριά κατά τόπους.

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν και πάλι να αναπτύσσονται νεφώσεις σχεδόν σε όλον τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας με τάση ώρα με την ώρα να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυροδοτηθεί εκ νέου αστάθεια με τοπικά ισχυρές μπόρες και καταιγίδες να σημειώνονται αρχικά κυρίως σε Ήπειρο, δυτική Θεσσαλία, δυτική Στερεά Ελλάδα, σχεδόν σε ολόκληρη την Πελ/νησο και γρήγορα σε Μακεδονία, Θράκη, κεντρική - ανατολική Θεσσαλία, κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα. 

Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν επίσης και στην Κρήτη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ στα νησιά του Ιονίου, των Κυκλάδων και του υπόλοιπου ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου, τα όποια φαινόμενα θα είναι αρκετά πιο τοπικά. 

Προς τις βραδινές - νυχτερινές ώρες και ενώ ο καιρός θα τείνει να βελτιώνεται σταδιακά στα περισσότερα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα, σοβαρή έως πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού αναμένεται σε περιοχές πέριξ του βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα περιοχές όπως η Χαλκιδική (ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νομού), το θρακικό, η Πιερία, οι Σποράδες, η Μαγνησία και η βόρεια Εύβοια, συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες για εκδήλωση σφοδρών τοπικά βροχοπτώσεων και καταιγίδων, συνοδεία μάλιστα ισχυρών πιθανώς χαλαζοπτώσεων και θυελλωδών ανέμων. Τα εν λόγω φαινόμενα δείχνουν να έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια, απασχολώντας τις άνω περιοχές για το μεγαλύτερο διάστημα της Πέμπτης, ημέρα για την οποία θα ακολουθήσει αναλυτική πρόγνωση.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από ΒΔ κυρίως διευθύνσεις με την μέγιστη ένταση να μην ξεπερνά τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 13 έως 30 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 28 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 15 έως 31 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 17 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 19 έως 27 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Τονίζεται ότι κατά την εκδήλωση των φαινομένων, οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται έως και 5 με 7 βαθμούς κάτω από τις αναγραφόμενες μέγιστες. 

Στην Αττική μέσα στην νύχτα αναμένεται γενικά άστατος καιρός με νεφώσεις οι οποίες φαίνεται να δίνουν κάποιες μπόρες ή και καταιγίδες κυρίως στα πιο νότια τμήματα του νομού. Προς το ξημέρωμα - πρώτες πρωινές ώρες υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο γενίκευσης των φαινομένων με μπόρες και τοπικές καταιγίδες, ενώ από κει και ύστερα αναμένεται γενικά άστατος καιρός με διαστήματα όπου θα σημειώνονται έντονα κατά τόπους καιρικά φαινόμενα και αντίστοιχα όπου αυτά θα σταματούν. Προοδευτική βελτίωση του καιρού αναμένεται αργά το βράδυ, με εξαίρεση τα βόρεια όπου μέσα στη νύχτα υπάρχει πιθανότητα υποτροπής.  Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη προς τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται επιδείνωση του καιρού με βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πρόσκαιρη βελτίωση, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα καταστεί εκ νέου άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο εσωτερικό του νομού. Αυξημένη πιθανότητα γενίκευσης των φαινομένων υπάρχει για τις βραδινές - νυχτερινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις γύρω στα 3 με 5 Μποφόρ και το απόγευμα πρόσκαιρα θα ενισχυθούν στα 6 και πιθανώς ακόμη και στα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας