Πολύ άστατος ο καιρός κυρίως στην βόρεια Ελλάδα τις επόμενες ημέρες – σε κανονικά για την εποχή επίπεδα η θερμοκρασία – Η τάση του καιρού στην χώρα μας μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου!!

2020-04-25

Μετά από μία εβδομάδα με πολλά θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα, κατά περιόδους χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, βροχές κυρίως στα βόρεια και χιονοπτώσεις στα πιο ορεινά, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από δω και στο εξής θα πρέπει να αναμένουμε σταθεροποίηση ή και άνοδο της θερμοκρασίας σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παρόλα αυτά την νέα εβδομάδα ο καιρός θα καταστεί πολύ άστατος στην βόρεια Ελλάδα με το φαινόμενο της θερμικής αστάθειας να προκαλεί μπόρες και τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας σχεδόν καθημερινά σε αρκετές βόρειες κυρίως ηπειρωτικές περιοχές.

Ξεκινώντας λοιπόν από την Δευτέρα 27/04 (για τον καιρό της Κυριακής 26/04 ανατρέξτε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/ligo-pio-moyntos-o-kairos-tin-kyriaki-kairos-hellas-26-04-2020/), ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι πολύ καλός στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όμως θα παρατηρηθούν κατακόρυφες αναπτύξεις νεφώσεων στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Τοπικές μπόρες δεν αποκλείονται επίσης στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας κυρίως κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, καθώς επίσης στα βουνά της Πελ/νησου. Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν ασθενείς τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, γύρω στους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου (τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω).


Σχεδόν παρόμοιος φαίνεται να είναι ο καιρός και την Τρίτη 28/04 με τις μπόρες και τις καταιγίδες να εκδηλώνονται πάλι στις ίδιες περιοχές τις θερμές ώρες της ημέρας. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάτι το αξιόλογο καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει, με τους ανέμους να συνεχίζουν να πνέουν εξασθενημένοι και την θερμοκρασία κατά πάσα πιθανότατα να ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα.

Όσον αφορά τον καιρό της Τετάρτης 29/04, φαίνεται πως θα έχουμε μια πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με αρκετές βροχές και τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι στην βόρεια Ελλάδα και κυρίως σε Ήπειρο, δυτική και κεντρική Μακεδονία, πιθανώς Θράκη και τοπικά σε Θεσσαλία, κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και βόρεια Πελ/νησο. Στα υπόλοιπα θα παραμείνουν οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σταθερή σε όλη την χώρα. 

Τοπικές βροχές θα έχουμε και την Πέμπτη 30/04 και πάλι στην βόρεια Ελλάδα ενώ στα υπόλοιπα ο καιρός θα διατηρηθεί πολύ καλός.

Για το τριήμερο Παρασκευή και Σ/Κ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, υποδηλώνεται η πιθανότητα έλευσης ενός βαρομετρικού χαμηλού από βορειοδυτικά προς την περιοχή μας και ενδεχομένως να έχουμε αρκετές βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα περισσότερα φαινόμενα φαίνεται να εκδηλώνονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα διασφαλιστεί η έλευση ή όχι της παραπάνω διαταραχής.

Σημαντική σημείωση: Σε περιόδους όπου η αστάθεια αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατον να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν από καιρικά φαινόμενα, όταν αναφερόμαστε μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις καθημερινές αναλυτικές προγνώσεις οι οποίες σαφώς θα δίνουν μια πολύ καλύτερη εικόνα για το που θα έχουμε τις βροχές, πόσο έντονες θα είναι αυτές κτλ. Μείνετε συντονισμένοι!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας