Πολύ άστατος ο καιρός την νέα εβδομάδα στην χώρα μας - Δείτε πως έχει η τάση του καιρού μέχρι την Καθαρά Δευτέρα!

2020-02-22

Άλλη μία καιρική εβδομάδα ολοκληρώθηκε με την καιρική δραστηριότητα να εντοπίζεται σε αρκετές περιοχές της χώρας μας ιδιαίτερα της τελευταίες ημέρες καθώς είχαμε αρκετές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Παράλληλα η θερμοκρασία μετά την άνοδο που σημείωσε τις πρώτες ημέρες, σταδιακά επανήλθε σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα υπενθυμίζοντάς μας πως ο Φλεβάρης είναι ακόμη εδώ και πως ακολουθεί ένας Μάρτης που μπορεί να παρουσιάσει τόσο χειμωνιάτικο όσο και ανοιξιάτικο καιρό. 

Για τον καιρό της νέας εβδομάδας τώρα θα λέγαμε σε γενικές γραμμές ότι θα είναι εντελώς ασταθής ιδιαίτερα από πλευράς θερμοκρασίας η οποία πότε θα κυμαίνεται σε ανοιξιάτικα επίπεδα και πότε σε χειμωνιάτικα επίπεδα. Και από πλευράς φαινομένων πάντως θα υπάρξουν περίοδοι που ο καιρός θα χαλάσει και θα έχουμε βροχές και χιονοπτώσεις και αντίστοιχα διαστήματα καλοκαιρίας. Με λίγα λόγια καιρός για....πολλά νεύρα. Παρακάτω παραθέτουμε ένα θερμοκρασιακό μετεόγραμμα της Αθήνας στην στάθμη των 850 hPa  από το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS, μέσα στο οποίο φαίνεται το ''πάνω - κάτω'' που κάνει το διάγραμμα δείχνοντάς μας τις πολλές θερμοκρασιακές μεταβολές των επόμενων ημερών (εστιάστε μέχρι την 1η Μαρτίου μιας και από κει και ύστερα δεν έχει πολύ νόημα). Προσοχή, οι θερμοκρασίες δεν αφορούν την επιφάνεια αλλά ένα υψόμετρο περίπου 1400 μέτρων.

Ξεκινώντας λοιπόν από την Δευτέρα 24/02 ο καιρός θα πρέπει να είναι πολύ καλός γενικά με πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και κάποιες αραιές νεφώσεις κυρίως στα βορειοδυτικά και λίγο πιο πυκνές στα νότια νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Οι βοριάδες στο Ιόνιο θα πνέουν ασθενείς μη ξεπερνώντας την ένταση των 5 Μποφόρ ενώ στο Αιγαίο αν και αρχικά θα είναι ισχυροί με ένταση 6 και 7 Μποφόρ, σταδιακά θα εξασθενούν ολοένα και περισσότερο. Εντυπωσιακή θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας η οποία τοπικά θα δείχνει 19 ακόμα και 20 βαθμούς Κελσίου

Ο πολύ καλός καιρός θα διατηρηθεί και την Τρίτη 25/02 με πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και μόνο στα βορειοδυτικά αργά το βράδυ προς τα μεσάνυχτα φαίνεται οι νεφώσεις να πυκνώνουν λίγο περισσότερο και ίσως δώσουν κάποιες τοπικές ασθενείς βροχές (τίποτα το ιδιαίτερο). Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν πολύ ασθενείς με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στο Αιγαίο λίγο πιο ενισχυμένοι 5 και πρόσκαιρα ενδεχομένως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στην ανατολική  - βορειοανατολική χώρα, στα δυτικά όμως θα φτάνει τοπικά τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου

Το αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων κάτω από το οποίο θα βρεθεί η χώρα μας και το οποίο θα αποτελέσει την αιτία αυτής της καλοκαιρίας, σταδιακά μέσα στην Τετάρτη 26/02 θα αρχίσει να υποχωρεί, για να έρθει μια ατμοσφαιρική διαταραχή από τα βορειοδυτικά, αλλάζοντας σταδιακά τον καιρό της χώρας μας. 

Συνεπώς η Τετάρτη θα λέγαμε ότι είναι μια μεταβατική ημέρα καθώς αν και στο ξεκίνημα της ο καιρός φαίνεται να είναι καλός στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας (με εξαίρεση τα πιο δυτικά όπου θα έχουμε κάποιες τοπικές βροχές και ίσως και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου), από αργά την νύχτα προς την Πέμπτη αναμένεται μεταβολή από τα δυτικά με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει εκ νέου άνοδο στην ανατολική Ελλάδα ενώ στα δυτικά δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.  

Την Πέμπτη 27/02 σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος σε αρκετές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας και κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με βροχές και τοπικές καταιγίδες αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδος και πιθανώς και σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια. Προς το παρόν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με καλή ακρίβεια ακόμα την τροχιά που θα ακολουθήσει το χαμηλό για να δούμε που θα εστιάσουν κυρίως τα φαινόμενα, ωστόσο κατά πάσα πιθανότατα τα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για αξιόλογα φαινόμενα. Το βέβαιο είναι ότι οι άνεμοι θα παρουσιάσουν πολύ σημαντική ενίσχυση και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο με την ένταση πολύ πιθανώς να φτάνει τα 8 και ακόμη και τα 9 Μποφόρ ενώ η θερμοκρασία σταδιακά θα σημειώσει πτώση σε ολόκληρη την χώρα.  

Την Παρασκευή 28/02 η καιρική δραστηριότητα θα περιοριστεί στην ανατολική χώρα (νησιά ανατολικού Αιγαίου) με βροχές και καταιγίδες, σταδιακά όμως τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός δείχνει να είναι βελτιωμένος. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε καθαρά χειμωνιάτικα επίπεδα με το κρύο να είναι αισθητό στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. 

Χάρτης αερίων μαζών έτσι όπως αποτυπώνεται από το GFS (μέσω WXCHARTS) για την Παρασκευή 28/02.


Τέλος για το Σ/Κ τα νέα είναι καλά καθώς ο καιρός θα είναι αίθριος σε ολόκληρη την χώρα και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο, για την Καθαρά Δευτέρα ωστόσο αν και εξαιρετικά νωρίς υπάρχει μια ένσταση κυρίως για τα δυτικά, αυτό όμως θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα ακολουθήσουν όπως πάντα καθημερινές προγνώσεις για ολόκληρη την χώρα με λεπτομέρειες για την καλύτερη αποτύπωση της καιρικής εξέλιξης. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας