Πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τοπικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά - Ο καιρός την Κυριακή 20/03/2022

2022-03-19

Οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που επηρεάζουν τις τελευταίες ώρες το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, με ιδιαίτερη έμφαση τις κεντρικές, ανατολικές και βόρειες περιοχές, θα παραμείνουν και για το επόμενο 24ωρο, διατηρώντας έτσι για άλλη μια φορά μέσα στον Μάρτη τις θερμοκρασίες σε επίπεδα πολύ κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Αυτό το κύμα ψύχους κατά τη διάρκεια της Κυριακής θα πρέπει να συνδυαστεί και με κάποια παροδικά φαινόμενα χιονοπτώσεων σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στις πιο ανατολικές - νοτιοανατολικές ηπειρωτικές κυρίως περιοχές, χωρίς ωστόσο αυτές οι χιονοπτώσεις να έχουν κάποια ιδιαίτερη ένταση και να προκαλούν κάτι το αξιόλογο.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 20/03/2022

Προγνωστικός χάρτης καιρού Ελλάδος για την Κυριακή 20/03/2022 - Κάντε κλικ/αγγίξτε στην εικόνα για ζουμ!!
Προγνωστικός χάρτης καιρού Ελλάδος για την Κυριακή 20/03/2022 - Κάντε κλικ/αγγίξτε στην εικόνα για ζουμ!!

Μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες καθώς και κατά τη διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών της Κυριακής, θα αναπτυχθεί μια ζώνη νεφώσεων μέσα στο Αιγαίο Πέλαγος και συγκεκριμένα αυτή θα εκτείνεται από τα νοτιότερα τμήματα του θρακικού προς τις Σποράδες, τα πολύ ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας (Μαγνησία) και βαθμιαία την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα (από το ύψος της Λαμίας και ανατολικότερα) και την ανατολική - βορειοανατολική και βόρεια Πελ/νησο. Αυτές οι νεφώσεις αναμένεται να δώσουν στις προαναφερθείσες περιοχές φαινόμενα με τη μορφή βροχής ή χιονόνερου στα παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεων ασθενών έως μέτριας κατά βάση έντασης ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στη Μαγνησία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και τη βορειοανατολική Πελ/νησο. Λίγο πιο αξιόλογες ωστόσο φαίνεται να είναι αυτές οι χιονοπτώσεις στη βόρεια ορεινή - ημιορεινή Εύβοια καθώς και στο εσωτερικό της Φθιώτιδας και της Φωκίδας, ενώ καθώς θα βαδίζουμε προς το απόγευμα - βράδυ θα πρέπει τα όποια φαινόμενα να περιοριστούν και να υπάρξει μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές.

Ένα πέρασμα από ασθενείς και τοπικές χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να έχουμε το πρώτο μισό της ημέρας στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος) ακόμα και μέχρι τα παραθαλάσσια, γρήγορα όμως αυτές θα σταματήσουν. Ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στις Κυκλάδες (κυρίως στα βορειοδυτικά τμήματα του νησιωτικού συμπλέγματος) και στα Δωδεκάνησα, ενώ στην Κρήτη αν και το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας θα έχουμε συννεφιά με πολύ λίγα και ασθενή φαινόμενα στα δυτικά του νησιού, από αργά το βράδυ και κυρίως την Δευτέρα αναμένεται πιο αξιόλογη επιδείνωση.

Τέλος, στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει αρκετά καλά με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και περιορισμένες νεφώσεις κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους. Νωρίς το πρωί μόνο, δεν αποκλείεται ένα πασπάλισμα τοπικά στη δυτική Μακεδονία και τα βορειότερα τμήματα της Πίνδου. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Α διευθύνσεις με πολύ ισχυρές κατά διαστήματα εντάσεις που θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο οι ΒΑ άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί και πολύ ψυχροί με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ (ίσως τοπικά οι ριπές "αγγίξουν" και τα 8 Μποφόρ). 

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -8 έως 8 βαθμούς (τοπικά στα ορεινά η ελάχιστη θα πέσει και κάτω από τους -10 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 10 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από -3 έως 10 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -3 έως 8 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 3 έως 9 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια. 

Στην Αττική μέσα στη νύχτα αναμένεται υποτροπή του καιρού στα πιο ανατολικά - βορειοανατολικά τμήματα με νεφώσεις οι οποίες θα δίνουν τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης έως τα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα. Προς τις πρώτες πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν πιο δυτικά και έτσι μέσα στο πρωί αναμένεται αρκετά συμπαγής καιρός με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και εντός του λεκανοπεδίου (πιθανή η νιφαδόπτωση - ασθενής χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας), κάπως πιο αξιόλογες στα βόρεια προάστια. Αυτή η καιρική εικόνα θα διατηρηθεί μέχρι και αργά το μεσημέρι - νωρίς το απόγευμα, οπότε οι όποιες χιονοπτώσεις θα περιοριστούν κυρίως στους γύρω ορεινούς όγκους. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις και θα είναι πολύ ενισχυμένοι με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ (πιθανώς στα ανατολικά και τα 8 Μποφόρ). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια του νομού η μέγιστη θα κυμαίνεται έως και 5 βαθμούς πιο κάτω. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια και λίγη αραιή συννεφιά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας