Πολύ δυνατοί βοριάδες στο Αιγαίο και ασθενείς βροχές - Ο καιρός την Παρασκευή 01/10/2021

2021-09-30

Με μουντό καιρό αναμένεται να κυλήσει το μεγαλύτερο διάστημα της πρώτης ημέρας του Οκτώβρη για τα περισσότερα τμήματα της κεντρικής και ιδίως της βόρειας Ελλάδας. Έτσι μέσα στην ημέρα και κυρίως το πρώτο μισό αυτής, τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης θα σημειώνονται στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία και την βόρεια - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα και ίσως τα πολύ βόρεια - βορειοανατολικά τμήματα της Πελ/νησου και τις Σποράδες. Όσο όμως θα κυλάει η ώρα οι όποιες βροχές θα έχουν την τάση να εξασθενούν ολοένα και περισσότερο και μέχρι το βράδυ θα έχουν σταματήσει σχεδόν παντού. 

Κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας, πρόσκαιρες τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου και στο βόρειο Ιόνιο, με μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα εκδήλωσης παροδικής καταιγίδας. Προς το βράδυ πιθανότητα για λίγες βροχές υπάρχει για το νοτιοδυτικό κομμάτι της Πελ/νησου, ενώ στην βόρεια Κρήτη θα έχουμε κυρίως νεφελώδη ουρανό με ασθενή τοπικά φαινόμενα. 

Τέλος η υπόλοιπη χώρα με έμφαση τα νησιά του κεντρικού - ανατολικού Αιγαίου θα έχουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες με λίγα μόνο σύννεφα και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με μέγιστη ένταση τα 5 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα πνέουν με ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 6 με 7 Μποφόρ και κατά διαστήματα οι ριπές θα φτάνουν ακόμη και τα 8 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 9 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 25 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 11 έως 27 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 13 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε εναλλαγές διαστημάτων ηλιοφάνειας και νεφώσεων, πιο πυκνών στα βόρεια του νομού όπου ίσως βρέξει για λίγο τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 6 με 7 Μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά έως 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές το πρώτο μισό της ημέρας και σταδιακή εξασθένηση - παύση των φαινομένων στην συνέχεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις μέχρι 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας