Πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές - Ο καιρός την Κυριακή 14/02/2021

2021-02-13

Όπως σας έχουμε ενημερώσει και μέσα από προηγούμενες προγνώσεις και εκτιμήσεις, το κύμα ψύχους έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη σχεδόν την κεντρική και βόρεια Ελλάδα από την βόρεια Στερεά Ελλάδα και πάνω. Αυτές οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με υετό και δίνουν χιονοπτώσεις κατά διαστήματα αξιόλογες έως και πυκνές ακόμη και σε πεδινές περιοχές αλλά και στα κέντρα μεγάλων πόλεων. Μέσα στις νυχτερινές και πρωινές ώρες της Κυριακής, ισχυρός χιονιάς αναμένεται να επηρεάζει πολύ μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής αλλά και νησιωτικής χώρας. Παράλληλα οι θερμοκρασίες θα πέσουν πολύ και στις κεντρικότερες περιοχές της χώρας μας. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 14/02/2021

Μέσα στην νύχτα αλλά και τις πρωινές ώρες της Κυριακής, χιονιάς αναμένεται να επηρεάζει ολόκληρη την Μακεδονία, την Θράκη, τα ενδότερα τμήματα της Ηπείρου, το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, τα πολύ βόρεια τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και τα νησιά του Θρακικού. Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειώνονται σε μηδενικά υψόμετρα και θα είναι πολύ πυκνές κυρίως σε δυτική και κεντρική Μακεδονία, ανατολική Ήπειρο και δυτική - κεντρική και βόρεια Θεσσαλία με αξιόλογες χιονοστρώσεις ακόμη και μέσα στα κέντρα των μεγάλων πόλεων. Στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα αξιόλογες, όχι όμως τόσο έντονες όσο στα δυτικότερα τμήματα. 

Στα νησιά του Ιονίου, τα παράκτια τμήματα της Ηπείρου, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, αναμένεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, ενώ οι χιονοπτώσεις σε δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησο θα σημειώνονται σε πιο μεγάλα υψόμετρα, εκτός από την βορειοανατολική Αιτωλοακαρνανία και γενικότερα σε περιοχές δίπλα στην Θεσσαλία όπου εκεί θα πρέπει να χιονίζει πυκνά και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.  

Βροχές θα σημειωθούν σε ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Πελ/νησο την νύχτα και το πρωί με χιονοπτώσεις στα πιο ορεινά τμήματα, ενώ προς τις πρώτες πρωινές ώρες οι χιονοπτώσεις σε Βοιωτία και βόρεια Εύβοια θα κατέβουν αρκετά χαμηλά και θα φτάνουν μέχρι τα 350 με 400 μέτρα (στην Φθιώτιδα θα εντοπίζονται και 100 με 200 μέτρα πιο χαμηλά, ενώ για την Αττική υπάρχει αναλυτική πρόγνωση παρακάτω). 

Και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειώνονται βροχές με έμφαση την Λέσβο και την Χίο, ενώ προς το ξημέρωμα θα το γυρίσει σε χιόνι ακόμη και πάνω από τα 300 με 400 μέτρα κυρίως στα βόρεια της Λέσβου. Πιο μικρή είναι η πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ενώ καλύτερος θα είναι ο καιρός στην Κρήτη. 

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις στην βόρεια Ελλάδα αν και θα διατηρηθούν θα έχουν την τάση σιγά σιγά να παρουσιάζουν πιο εξασθενημένο χαρακτήρα, ιδιαίτερα στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Θα παραμείνουν αρκετά πυκνές οι χιονοπτώσεις στην δυτική Μακεδονία ενώ στην Ήπειρο αυτές θα εντοπίζονται μόνο στα πολύ βόρεια - βορειοανατολικά τμήματα. Αξιόλογες θα πρέπει να είναι οι χιονοπτώσεις και στην Θεσσαλία κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, θα υπάρχουν ωστόσο διαστήματα που το φαινόμενο θα παρουσιάζει ύφεση.

Πολύ κλειστός θα είναι ο καιρός στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια και αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (βλέπετε ενδεικτικά). Παρόμοιος θα είναι ο καιρός στην ανατολική Πελ/νησο με αρκετές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις στην ορεινή - ημιορεινή Κορινθία και Αργολίδα. 

Βροχές θα σημειωθούν σε Κυκλάδες, δυτική Κρήτη και νησιά ανατολικού Αιγαίου με χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα από τα βόρεια της Λέσβου και βορειότερα, ίσως μάλιστα πυκνές στα νησιά του θρακικού ακόμη και στα παραθαλάσσια. Θα παραμείνει καλύτερος ο καιρός μέχρι νωρίς το απόγευμα στα Δωδεκάνησα και στο υπόλοιπο τμήμα της Κρήτης. 

Στην δυτική Ελλάδα τα φαινόμενα καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα έχουν την τάση να εξασθενούν ολοένα και περισσότερο, οπότε και θα σταματήσουν, ωστόσο η συννεφιά θα επιμείνει.

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς τις βραδινές και νυχτερινές ώρες της Κυριακής, ο καιρός στην βόρεια Ελλάδα θα έχει βελτιωθεί  και οι χιονοπτώσεις θα αποκτούν σταδιακά ολοένα και πιο τοπικό χαρακτήρα, με εξαίρεση μόνο την δυτική Μακεδονία όπου ίσως επιμείνουν κάποια τοπικά φαινόμενα. Και στην δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος με αρκετές όμως νεφώσεις και μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να χιονίσει ασθενώς και πολύ τοπικά. 

Αντίθετα, από την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο, ο καιρός θα είναι πολύ κλειστός και θα σημειώνονται χιονοπτώσεις κατά τόπους αρκετά πυκνές όχι μόνο στα ορεινά - ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές και περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, ενώ συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός στο ανατολικό Αιγαίο με πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις στην Λέσβο. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση γενικά να μην ξεπερνάει τα 5 με 6 Μποφόρ και ίσως νωρίς το πρωί στα βόρεια φτάσει τα 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο μέσα στην ημέρα αναμένεται σταδιακά να κυριαρχήσει ο βοριάς ο οποίος θα είναι πολύ ισχυρός ιδιαίτερα στα βόρεια, όπου θα φτάνει τα 7 με 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα κεντρικά και τα βόρεια, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -10 έως 0 βαθμούς, στα δυτικά από -5 έως 10 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -3 έως 13 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη 11 έως 16 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 1 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί την νύχτα και το πρωί στα κεντρικά και βόρεια, ολικός στην βόρεια Ελλάδα. 

Στην Αττική κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, θα έχουμε αυξημένη συννεφιά με αξιόλογες βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται αρχικά ψηλά στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, ωστόσο μέσα στο πρωί τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέσουν σημαντικά στα δυτικά και βόρεια του νομού και θα φτάνουν τα 300 με 400 μέτρα σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα, ενώ στην Πεντέλη θα εκδηλώνονται οι χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 με 600 μέτρα. Στην συνέχεια και μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, θα έχουμε διαστήματα ύφεσης των φαινομένων στα κεντρικά και νότια τμήματα του νομού, ενώ στα δυτικά και τα βόρεια ο καιρός θα είναι πιο κλειστός με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις περίπου στα ίδια υψόμετρα. Από το απόγευμα και μετά ο καιρός θα κλείσει εκ νέου στο σύνολο σχεδόν του νομού και το βράδυ αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά και τα ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές με πιο χαμηλό υψόμετρο και μέχρι αργά την νύχτα και στα βόρεια προάστια από τα 200 μέτρα και πάνω. Προς το ξημέρωμα της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και μέσα στην Αθήνα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις αρκετά ισχυροί με ένταση 6 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς, με αισθητή όμως πτώση μετά το μεσημέρι

Στην Θεσσαλονίκη μέσα στην νύχτα και το πρωί θα έχουμε νεφώσεις με πυκνές χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού και μέσα στο κέντρο της πόλης. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ενώ από κει και ύστερα σταδιακά θα εξασθενήσουν, ωστόσο ουσιαστικά θα σταματήσουν το βράδυ αργά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 0 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας