Πολύ ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Ιόνιο - Ο καιρός την Παρασκευή 18/09/2020

2020-09-17

Σοβαρότατη επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην δυτική, την κεντρική και την νότια Ελλάδα τις επόμενες ώρες, καθώς κατά την διάρκεια της Παρασκευής αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικά σφοδρές βροχοπτώσεις, ισχυρές καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις αλλά και πολύ θυελλώδεις άνεμοι που δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 10 με 11 Μποφόρ. Αιτία της πολύ σοβαρής αυτής αλλαγής του καιρού, θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο κινείται προς την περιοχή του κεντρικού Ιονίου με τάση ενίσχυσης!! Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει σχετική πτώση σε όλη την χώρα, αισθητή στα δυτικά

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 18/09/2020

Καθ'όλη την διάρκεια της νύχτας αλλά και των πρωινών ωρών, σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην περιοχή του κεντρικού Ιονίου, την δυτική Πελ/νησο και την δυτική Στερεά Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης, θα συνοδευτούν τοπικά από χαλαζοπτώσεις και από πολύ θυελλώδεις ανέμους, ικανούς να δημιουργήσουν προβλήματα. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται το πρωί σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, Θεσσαλία (κυρίως νότια) και κατά τόπους στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην κεντρική - ανατολική Πελ/νησο. Πιο μικρή είναι η πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές σε δυτική Μακεδονία, Κυκλάδες και Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα η νύχτα θα κυλήσει πολύ ομαλά με λίγες νεφώσεις και ξαστεριά.

Σχεδόν παρόμοια θα είναι η εικόνα του καιρού και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, καθώς μεγάλης έντασης βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται στην περιοχή του κεντρικού Ιονίου, την δυτική και κεντρική Πελ/νησο και την δυτική Στερεά Ελλάδα. Και πάλι τα φαινόμενα είναι πιθανό να συνοδευτούν τοπικά από χαλαζοπτώσεις αλλά και από θυελλώδεις ανέμους. Παράλληλα τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εντείνονται στην περιοχή της κεντρικής και νότιας κυρίως Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε Ήπειρο, ανατολική Στερεά Ελλάδα, ανατολική Πελ/νησο και Σποράδες. Πιο τοπικές και ασθενείς θα είναι οι βροχές σε δυτική και κεντρική Μακεδονία, βόρειο Ιόνιο, Κυκλάδες και δυτική Κρήτη ενώ στα υπόλοιπα ανατολικά θα παραμείνει καλύτερος ο καιρός με λίγες νεφώσεις και διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες βραδινές ώρες, τα φαινόμενα στα δυτικά θα αρχίσουν σιγά σιγά να παρουσιάζουν πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα, αν και στην δυτική Πελ/νησο και ιδιαίτερα στους νομούς Ηλείας και βόρειας Μεσσηνίας, θα συνεχιστούν κατά τόπους τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Βροχές και καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν σε κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα, κεντρική - ανατολική Πελ/νησο και τοπικά σε Θεσσαλία και Σποράδες. Ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν σε δυτική - κεντρική Μακεδονία, Κυκλάδες και Κρήτη. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα παραμείνει και πάλι καλύτερος ο καιρός. 

Οι άνεμοι στην περιοχή του κεντρικού Ιονίου και γύρω από αυτή, μέσα στην ημέρα θα πνέουν θυελλώδεις έως και πολύ θυελλώδεις, με την ένταση κατά πάσα πιθανότατα να ξεπερνά τα 10 με 11 Μποφόρ, ιδιαίτερα το πρώτο μισό της ημέρας. Στο υπόλοιπο Ιόνιο η ένταση των ανέμων δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 6 Μποφόρ και πιθανώς στην αρχή της ημέρας τοπικά τα 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις, όχι πάνω από 6 Μποφόρ, στα βόρεια όμως την νύχτα ο Α-ΒΑ άνεμος θα ενισχυθεί στα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 15 έως 31 βαθμούς, στα δυτικά από 18 έως 26 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 17 έως 27 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 20 έως 28 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας θα έχουμε αρκετά πυκνή συννεφιά η οποία θα δώσει βροχές κυρίως στα δυτικά και τα νότια του νομού, με πιθανότητα και για παροδική καταιγίδα ανοιχτά του Σαρωνικού. Στην συνέχεια ο καιρός θα καταστεί αρκετά άστατος με νεφώσεις οι οποίες κατά διαστήματα και κατά τόπους θα δίνουν τοπικές βροχές, κυρίως και πάλι στα πιο δυτικά του νομού. Από το απόγευμα και κυρίως τις βραδινές ώρες, αναμένεται πιο γενικευμένη επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς μάλιστα τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΑ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και πιθανώς στα νοτιοανατολικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μουντό καιρό καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές και ίσως παροδική καταιγίδα ανοιχτά του Θερμαϊκού.  Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Προσοχή!! Η παραπάνω κακοκαιρία χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, καθώς πρόκειται για ένα βαρομετρικό χαμηλό πολύ ισχυρό και μπορεί να παρουσιάσει έως και ακραίας μορφής χαρακτηριστικά. Παρακάτω προσθέτουμε τις περιοχές οι οποίες θα χρειαστεί να δείξουν μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες και καθ'όλη την διάρκεια της Παρασκευής:

Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία.

Τις επόμενες ώρες ενδέχεται να προστεθούν και άλλες περιοχές, αναλόγως με την τροχιά που θα ακολουθήσει το βαρομετρικό χαμηλό.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας