Πολύ ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών - Ο καιρός την Τετάρτη 09/09/2020

2020-09-08

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε γενικές γραμμές στην χώρα μας την Τετάρτη, καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα καθ'όλη την διάρκεια της μέρας. Δεν θα λείψουν ωστόσο κάποιες νεφώσεις από τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα καθώς και από την βόρεια Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από διάφορες διευθύνσεις, όχι πάνω από 4 Μποφόρ, αργότερα όμως θα στραφούν σε ΒΔ και στα βόρεια η ένταση θα φτάνει τα 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο αναμένεται να επικρατήσει πολύ ισχυρός βοριάς με τις μέγιστες ριπές σε πολλά τμήματα να φτάνουν και τα 8 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 16 έως 34 βαθμούς, στα δυτικά από 19 έως 36 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 18 έως 33 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 22 έως 29 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου (οι 36 βαθμοί ισχύουν μόνο για το εσωτερικό του νησιού της Ρόδου).

Στην Αττική περιμένουμε πολύ καλό καιρό καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις, πολύ ισχυροί με ένταση 6 με 7 Μποφόρ και πιθανώς στα βορειοανατολικά έως 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βορειοανατολικά η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ανατολικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου. 


Παρακάτω παραθέτουμε τις περιοχές οι οποίες συγκεντρώνουν πολύ αυξημένα ποσοστά κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, μετά από μελέτη των ατμοσφαιρικών συνθηκών που ευνοούν το φαινόμενο. Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής: 

Θράκη: Έβρος

Στερεά Ελλάδα: Αττική, Βοιωτία, Εύβοια

Πελ/νησος: Αργολίδα, Κορινθία, ανατολική Αρκαδία, Λακωνία

Νησιά Αιγαίου: Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά θρακικού, νησιά υπόλοιπου ανατολικού Αιγαίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας