Πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο και επιλεκτικές βροχές - Ο καιρός την Τρίτη 30/03/2021

2021-03-29

Μερική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Τρίτης στην χώρα μας, εξαιτίας κυρίως της σημαντικής ενίσχυσης των βοριάδων στο Αιγαίο που θα έχει σαν αποτέλεσμα την μερική πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά. Παράλληλα κατά τόπους θα παρατηρηθούν φαινόμενα βροχής, τα οποία όμως θα έχουν αρκετά επιλεκτικό χαρακτήρα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 30/03/2021

Στο ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός στην περιοχή της Θεσσαλίας, των νοτιότερων τμημάτων της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νοτιοδυτική Χαλκιδική), των Σποράδων, της βόρειας - βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της βόρειας και ανατολικής Πελ/νησου, θα είναι αρκετά νεφελώδης. Μέσα στις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες, αναμένεται σε αυτές τις περιοχές να εκδηλωθούν βροχές οι οποίες όμως θα έχουν αρκετά τοπικό χαρακτήρα και θα εστιάζονται κυρίως στα πιο ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Μετά το μεσημέρι μάλιστα τα φαινόμενα θα αποκτήσουν ακόμα πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα (σε συνδυασμό με κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις σε αρκετά μεγάλα υψόμετρα). Λίγο περισσότερες δεν αποκλείεται να είναι οι βροχές στην περιοχή της νοτιοδυτικής Πελ/νησου όπου εδώ ίσως τα φαινόμενα είναι λίγο πιο γενικευμένα. Λίγες τοπικές μπόρες θα σημειωθούν επίσης στα ορεινά της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και των νησιών του κεντρικού Ιονίου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τις θερμές ώρες, νεφώσεις αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και στην βορειοανατολική Ελλάδα, οπότε δεν αποκλείεται να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά στην Θράκη (κυρίως στον Έβρο) και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. 

Στην περιοχή της Κρήτης, τις πρωινές ώρες θα έχουμε αρκετές νεφώσεις και αναμένεται να δώσουν κάποιες βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στα βορειοδυτικά, εδώ όμως αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με πολλές βροχές και τοπικές καταιγίδες μετά τα μεσάνυχτα προς την αλλαγή της ημέρας. 

Τέλος, αρκετά καλός αναμένεται να είναι ο καιρός στην βορειοδυτική Ελλάδα, καθώς και στο κεντρικό και ανατολικό - νοτιοανατολικό Αιγαίο, με πρόσκαιρες νεφώσεις και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Α διευθύνσεις και αργότερα από διάφορες διευθύνσεις με μέγιστη ένταση τα 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο ο βοριάς θα παρουσιάσει πολύ σημαντική ενίσχυση και η ένταση θα φτάνει κατά τόπους τα 7 με 8 Μποφόρ, ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 1 έως 18 βαθμούς (στα βορειότερα τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, το πρωί ο υδράργυρος θα πέσει κάτω από το 0), στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 17 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 4 έως 18 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 17 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 10 έως 15 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε τις πρωινές ώρες αρκετά πυκνή συννεφιά η οποία προς το μεσημέρι δεν αποκλείεται να δώσει παροδική μπόρα στα βορειοδυτικά ορεινά τμήματα. Στην συνέχεια αναμένεται να έχουμε αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και προοδευτικά μετά το μεσημέρι η ένταση θα φτάνει τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16 και ίσως τοπικά στα νότια έως 17 βαθμούς Κελσίου. Η αίσθηση όμως της ψύχρας εξαιτίας των βοριάδων θα είναι πιο έντονη. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες όπου δεν αποκλείεται να βρέξει για λίγο πολύ τοπικά και αρκετή ηλιοφάνεια στην συνέχεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 16 και τοπικά στα βόρεια έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας