Πολύ κρύο για την εποχή με πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις - Ο καιρός την Πέμπτη 25/03/2021

2021-03-24

Αμιγώς χειμωνιάτικο αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας την ημέρα της 25ης Μαρτίου, καθώς το αρκετά σπάνιο -για την περίοδο που διανύουμε- κύμα ψυχρής εισβολής θα κορυφωθεί, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό στα κεντρικά και βόρεια αλλά και τις πρόσκαιρες και επιλεκτικές χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Παράλληλα οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένιση στα Πελάγη συγκριτικά με τις τελευταίες ώρες. 

Ας δούμε αναλυτικά πως θα κυλήσει η ημέρα της 25η Μαρτίου του 2021

Στην δυτική και την βόρεια Ελλάδα η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει, να κυλήσει και να τελειώσει με σχετικά καλό καιρό καθώς θα υπάρχουν αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια, ωστόσο θα παρατηρούνται και νεφώσεις οι οποίες τοπικά θα πυκνώνουν (αυτό κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Σχεδόν παρόμοιος θα είναι ο καιρός σε Κυκλάδες και νησιά ανατολικού Αιγαίου καθώς η ημέρα θα κυλάει με νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι λίγο πιο πυκνές αλλά και με ηλιοφάνεια ενδιάμεσα. Μόνο στα νησιά του θρακικού νωρίς το πρωί υπάρχει μικρή πιθανότητα για ασθενής παροδική βροχή ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια και πολύ ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις ψηλότερα. 

Από τα νοτιότερα και ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας (ανατολική Μαγνησία), τις Σποράδες, την βόρεια - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα, την κεντρική και ανατολική Πελ/νησο και την Κρήτη, ο καιρός στο ξεκίνημα της ημέρας αναμένεται να είναι αρκετά μουντός. Αυτές οι νεφώσεις το πρώτο κυρίως μισό της ημέρας θα δώσουν μπόρες βροχής διάσπαρτου χαρακτήρα στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα, ενώ κάποιες μπόρες χιονιού θα σημειωθούν τις πρωινές - προμεσημβρινές κυρίως ώρες ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Ενδεικτικά στις Σποράδες πρόσκαιρες μπόρες χιονιού δεν αποκλείεται να φτάσουν έως τα 500 μέτρα, στην βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα με έμφαση την Εύβοια, ακόμη και μέχρι τα 200 με 300 μέτρα, στην κεντρική και ανατολική Πελ/νησο έως τα 400 μέτρα ενώ και στην Κρήτη το μεσημέρι και το απόγευμα θα χιονίσει πρόσκαιρα μέχρι τα 500 με 600 μέτρα

Το πέρασμα αυτών των τοπικών φαινομένων θα είναι γενικά σύντομο και μετά το απόγευμα αναμένεται σιγά σιγά τα όποια φαινόμενα να σταματήσουν σχεδόν παντού. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Α-ΒΑ διευθύνσεις και αργότερα από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα νότια έως 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 5 με 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -11 έως 9 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 12 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από -4 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -2 έως 9 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 4 έως 10 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 1 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί την νύχτα και το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ισχυρός μάλιστα στα βόρεια.

Στην Αττική περιμένουμε κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών νεφελώδη καιρό στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Αυτές οι νεφώσεις θα είναι πιο πυκνές στα δυτικά και τα βόρεια και αναμένεται να δώσουν φαινόμενα τοπικών χιονοπτώσεων ακόμη και πάνω από τα 200 με 300 μέτρα, σε περιοχές όμως κοντά στους ορεινούς όγκους και συγκεκριμένα της Πάρνηθας, του Κιθαιρώνα και της Πεντέλης. Εντός του λεκανοπεδίου ο καιρός θα είναι σπαστός με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, ωστόσο στα βόρεια προάστια κατά διαστήματα θα φτάνουν οι νεφώσεις από τους γύρω ορεινούς όγκους και ίσως καταφέρουν να δώσουν κάποια πολύ τοπικά και ασθενή φαινόμενα (με την μορφή χιονόνερου). Λίγο πριν το μεσημέρι ενδέχεται ο καιρός να παρουσιάσει μικρή υποτροπή και μέσα στο λεκανοπέδιο, οπότε υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις πάνω από τα 300 μέτρα Πιο αξιόλογα δείχνουν να είναι τα φαινόμενα στα δυτικά, τα βόρεια και τα βορειοανατολικά. Τα όποια φαινόμενα από το απόγευμα και μετέπειτα θα έχουν σταματήσει παντού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια, μετά το μεσημέρι ωστόσο θα συννεφιάσει χωρίς όμως αυτή η συννεφιά να δίνει κάποιο φαινόμενο. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 9 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας