Πολύ σοβαρή κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 04-10-2019

2019-10-03

Μετά τις βροχές και τις καταιγίδες οι οποίες επηρέασαν κυρίως την δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα, νέα πολύ σοβαρή μεταβολή του καιρού και πάλι από τα δυτικά θα προκαλέσει ισχυρές έως και πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αυτήν την φορά όμως στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας. Παράλληλα οι άνεμοι θα παρουσιάσουν αρκετά σημαντική ενίσχυση και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο ενώ η θερμοκρασία αν και στα βορειοδυτικά θα σημειώσει αξιόλογη πτώση, στην νότια νησιωτική χώρα θα παρουσιάσει άνοδο.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 04/10/2019

Από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες, η κακοκαιρία θα επηρεάζει τα δυτικά και θα δίνει έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και πολύ γρήγορα την δυτική και κεντρική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα μάλιστα κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ μεγάλης σφοδρότητας και ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Γρήγορα μέχρι και λίγο πριν τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλώνονται στην Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο. Τα φαινόμενα θα πρέπει σε γενικές γραμμές να επιμένουν μέχρι και το τέλος της ημέρας με σταδιακή πάντως βελτίωση προς τα μεσάνυχτα από τα βορειοδυτικά. Με πολύ καλύτερες καιρικές συνθήκες θα ξεκινήσει η ημέρα στα νησιά του Αιγαίου και εδώ όμως ο καιρός θα επιδεινωθεί από αργά το βράδυ προς τα μεσάνυχτα και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιο τοπικά τα Δωδεκάνησα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο στην αρχή της ημέρας θα πνέουν από ΝΝΑ διευθύνσεις που η έντασή τους πρόσκαιρα ίσως φτάσει τα 7Μπ. και πιθανώς στο νότιο Ιόνιο τα 8Μπ. Από το μεσημέρι και μετέπειτα σταδιακά θα στραφούν σε ΒΒΔ και θα πνέουν με ένταση 5-6Μπ. και τοπικά και πάλι 7Μπ. Στο Αιγαίο θα πνέει ένας αρκετά ενισχυμένος νοτιάς που θα φτάνει και εδώ τα 6-7Μπ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 10 έως 24 βαθμούς, στα δυτικά από 12 έως 23 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 28 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 18 έως 32 βαθμούς (ίσως στην νότια Κρήτη και 33 βαθμούς) και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε από το ξεκίνημα της ημέρας συννεφιά. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι η συννεφιά θα πυκνώσει και το διάστημα μεταξύ πρώτων μεσημβρινών και πρώτων βραδινών ωρών θα πρέπει κατά διαστήματα να εκδηλώνονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες, με πιθανότητα μάλιστα να έχουν έντονο χαρακτήρα (δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις). Κατά την διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα βελτιωθεί, υπάρχει όμως μικρή πιθανότητα προς τα μεσάνυχτα να εκδηλωθούν και πάλι μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά (φαινόμενα σύντομης διάρκειας). Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση που θα φτάνει τα 4-6Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Κατά την διάρκεια των φαινομένων η μέγιστη θα πέσει έως και 6 με 7 βαθμούς πιο κάτω. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά η οποία πολύ γρήγορα θα δώσει βροχές και καταιγίδες ίσως μάλιστα πρόσκαιρα ισχυρές κυρίως το μεσημέρι. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4-5Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας