Πότε υποχωρεί ο καύσωνας από την χώρα μας – Η εξέλιξη του καιρού έως το Δεκαπενταύγουστο

2021-08-04

Δεν τίθεται πλέον αμφιβολία για το γεγονός πως ο καύσωνας που επηρέασε τις προηγούμενες ημέρες την χώρα μας και συνεχίζει για λίγο ακόμα να την επηρεάζει, είναι ένας από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει την περιοχή μας τα τελευταία 40 χρόνια. Άλλωστε, αυτό είναι κάτι το οποίο διαπιστώνεται εύκολα, τόσο λόγω της ασυνήθιστα μεγάλης διάρκειας αυτού του κύματος, όσο και λόγω της πολύ μεγάλης έντασης του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο υδράργυρος σκαρφάλωσε τις προηγούμενες ημέρες στα ηπειρωτικά σε τιμές της τάξεως των 44 με 45 βαθμών Κελσίου, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακή κρίνεται η θερμοκρασιακή τιμή που κατέγραψε την Τρίτη 03/08/2021, ο μετεωρολογικός σταθμός του Ε.Α.Α. (Meteo) στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, η οποία έδειξε 47,1 βαθμούς Κελσίου. Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δυστυχώς είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλα μέτωπα πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, για τις οποίες είχαμε προειδοποιήσει (και πολύ περισσότερο οι αρμόδιοι φορείς) για την επικινδυνότητα εκδήλωσης αυτών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Όσον αφορά το εύλογο ερώτημα το οποίο υπάρχει από τους περισσότερους, σχετικά με το πότε τελειώνει ο καύσωνας και απομακρύνονται οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, θα λέγαμε πως βρισκόμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο, με ορισμένους όμως αστερίσκους. Η αρχή φαίνεται να γίνεται από το βράδυ της Πέμπτης και από τα βορειοδυτικά όπου ένα αποδυναμωμένο ψυχρό μέτωπο, θα περάσει πάνω από τα Βαλκάνια και από τα βόρεια τμήματα της χώρας μας και θα έχει σαν συνέπεια να εκτοπίσει τις πολύ θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας.Έτσι λοιπόν το Σ/Κ (07-08/08/2021), οι καιρικές συνθήκες θα είναι σαφώς καλύτερες με τις θερμοκρασίες να έχουν επανέλθει σε επίπεδα ελαφρώς πιο υψηλά από τα κανονικά για την εποχή. Από τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου δηλαδή, αναμένεται να καταγραφεί μία πτώση της τάξεως των 7 με 8 βαθμών, με τις μέγιστες δύσκολα να ξεπερνούν τους 38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και τους 33 με 35 στα νησιά.

Από κει και ύστερα αναμένεται να ακολουθήσει μία νέα σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας και η χώρα μας να εισέλθει εκ νέου σε συνθήκες καύσωνα στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας. Παρ' όλα αυτά, η ένταση αυτού του κύματος θα είναι αρκετά ηπιότερη και η διάρκεια πολύ μικρή. Το διάστημα 09-11/08/2021 θα προσεγγίσουμε θερμοκρασιακές τιμές της τάξεως των 40 με 41 βαθμών Κελσίου στα δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά, χωρίς να αποκλείεται τοπικά να ανέβει λίγο ακόμα.

Και αυτό το κύμα καύσωνα όμως θα αποτελέσει παρελθόν μετά τις 11 με 12 Αυγούστου, οπότε και τότε φαίνεται να οδεύουμε σε ουσιαστική πτώση της θερμοκρασίας στα κανονικά επίπεδα, χωρίς μάλιστα μετά να διαφαίνεται κάποιο άλλο θερμό κύμα.

Όσον αφορά το κομμάτι των βροχοπτώσεων, με βάση τα τρέχοντα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και κυρίως την Τετάρτη 11/08/2021 και την Πέμπτη 12/08/2021, υπάρχουν ενδείξεις αστάθειας και είναι αρκετά πιθανό εκείνο το διήμερο να εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες σε κεντρικές και βόρειες κυρίως ηπειρωτικές περιοχές. Είναι αρκετά νωρίς να πούμε περισσότερα σχετικά με αυτήν την εξέλιξη, για την οποία θα έχουμε νεότερα τις επόμενες ημέρες.

Συνοψίζοντας λοιπόν τα παραπάνω, μέσα στο Π/Σ/Κ αναμένεται μία σαφής πτώση της θερμοκρασίας και υποχώρηση του καύσωνα από όλη την χώρα. Ένα β' κύμα καύσωνα αναμένουμε το διάστημα 09-11/08/2021, το οποίο όμως θα είναι ηπιότερο και πολύ μικρότερης διάρκειας. Πιθανή αστάθεια αναμένεται στις 11 με 12 Αυγούστου με μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά, ενώ η θερμοκρασία από κει και ύστερα θα βρίσκεται σε κανονικές σχεδόν τιμές.

Κλείνοντας θα πρέπει να κάνουμε μία αναφορά για τους ανέμους, οι οποίοι τόσο την Πέμπτη 05/08/2021, όσο και την Παρασκευή 06/08/2021, θα πνέουν πολύ ισχυροί στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα και θα είναι δυτικής συνιστώσας, φτάνοντας τα 6 και τοπικά τα 7 Μποφόρ και αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Μέσα στο Σ/Κ αναμένεται να επικρατήσει ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο το οποίο τοπικά θα φτάνει τα 7 Μποφόρ.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας κρατάμε ενήμερους μέσα από τις αναλυτικές προγνώσεις της ιστοσελίδας μας.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας