ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΟΚΩΒΡΗ 2016

2019-07-27

Αρκετά καλός αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές ο καιρός στην βόρεια και κεντρική χώρα καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με λίγες νεφώσεις κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά και αρκετή ηλιοφάνεια. Αντίθετα στα νότια τμήματα το σκηνικό του καιρού θα είναι εντελώς διαφορετικό. Όπως σας είχαμε προαναφέρει και στο προηγούμενο άρθρο επιβεβαιώνονται τα στοιχεία που θέλουν την δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα. Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφέρει 3 πιθανά σενάρια για το πως θα κινηθεί το συγκεκριμένο χαμηλό και τελικά φαίνεται ότι θα ισχύσει το 2ο. Συγκεκριμένα λοιπόν ήδη από πολύ νωρίς το πρωί βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην νότια Πελ/νησο ενώ τα φαινόμενα πιθανώς πρόσκαιρα θα είναι ισχυρά κυρίως στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Βροχές και καταιγίδες θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει να εκδηλώνονται και στην Κρήτη οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα γίνονται ολοένα και εντονότερες. Λίγο πριν το μεσημέρι ο καιρός στην νότια Πελ/νησο θα πρέπει να έχει βελτιωθεί και να έχουμε απλώς μια συννεφιά. Αντίθετα στην Κρήτη θα έχουμε ισχυρότατες βροχές και καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις, πιθανά πλυμμηρικά φαινόμενα καθώς αυτά θα είναι αρκετά έως πολύ επικίνδυνα. Και το μεσημέρι δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι καθώς θα συνεχίσουν τα πολύ έντονα φαινόμενα ενώ σταδιακά από το απόγευμα και από τα δυτικά του νησιού ο καιρός θα πρέπει να βελτιώνεται και θα μετατοπιστούν στα Δωδεκάνησα όπου και εκεί αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πιθανώς επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις εντάσεως 4-5b. και στο Αιγαίο επίσης από βόρειες διευθύνσεις εντάσεως 5-6b. Στην Κρήτη όμως οι άνεμοι κατά την διάρκεια των φαινομένων θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις ξεπερνώντας τα 9 και φτάνοντας πιθανώς ακόμα και τα 11-12b.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 3 - 14 βαθμούς Κελσίου, στην δυτική χώρα από 7 - 19 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 - 15 βαθμούς Κελσίου, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 - 17 βαθμούς Κελσίου (στην Κρήτη η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 12 βαθμούς Κελσίου κατά την διάρκεια των φαινομένων) και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 - 15 βαθμούς Κελσίου (και στα Δωδεκάνησα ισχύει το ίδιο με την Κρήτη).