ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

2019-07-22

Αρχικά αίθριος θα ξεκινήσει ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγες μόνο νεφώσεις και πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα δυτικά και κυρίως βορειοδυτικά τμήματα της χώρας όπου η ημέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά αρκετά πυκνή, χωρίς όμως κάποιο φαινόμενο για αρχή. Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι αυτή η συννεφιά στα δυτικά θα έχει την τάση να πυκνώνει ολοένα και περισσότερο και ήδη από τις προμεσημβρινές ώρες θα αρχίσουν να εκδηλώνονται οι πρώτες βροχές ασθενής έως και μέτριας έντασης κυρίως στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας, δηλαδή το βόρειο Ίονιο και την Ήπειρο. Γρήγορα από το μεσημέρι και μετά οι βροχές αυτές θα πρέπει να ενταθούν και θα εκδηλωθούν πολύ ισχυρές καταιγίδες με υπαρκτή την πιθανότητα χαλαζόπτωσης ενώ και τα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά θα πρέπει να δέχονται βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Αυτές οι βροχές μέχρι το απόγευμα θα πρέπει να επηρεάζουν όλο το Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα καθώς και τα δυτικά της Θεσσαλίας (αρκετά έντονα και εκεί τα φαινόμενα) ενώ μέχρι το βράδυ θα επηρεάζεται και η βορειοδυτική και βόρεια Ελλάδα, δηλαδή δυτική και κεντρική Μακεδονία. Τα φαινόμενα σιγά σιγά αναμένεται να εξασθενίσουν στο Ιόνιο αλλά στο ανατολικό Αιγαίο θα πρέπει να ενταθούν ενώ και εκεί τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονα. Τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, δηλαδή νοτιοανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελ/νησος δεν φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα από πολύ έντονα φαινόμενα (η νοτιοανατολική Θεσσαλία ίσως δεχτεί κάποιες πιο αξιόλογες βροχές αλλά οι υπόλοιπες περιοχές θα έχουν απλά μπόρες). Πέρα από τις βροχές πάντως αναμένονται και αξιόλογότατες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοδυτικής κυρίως Ελλάδας. Από το βράδυ της αυριανής ημέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα στην βορειοδυτική χώρα (400-500μ.) ενώ στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα τα υψόμετρα θα είναι πολύ μεγάλα (>1000μ.)

Οι άνεμοι θα πνέουν από αρχικά δυτικές διευθύνσεις σε ολόκληρη την χώρα και δεν θα ξεπερνούν τα 3-5b. αλλά μέσα στην ημέρα θα σταφούν σε νοτιοδυτικές διευθύνσεις και μέχρι το βράδυ η ένταση τους θα φτάσει στο Ίόνιο τα 5-6b. ενώ στο Αιγαίο και κυρίως νοτιοανατολικά της Πελ/νησου οι άνεμοι θα φτάσουν ακόμα και τα 8b.

Η θερμοκρασία θα σημειώση πτώση και θα θυμίζει περισσότερο χειμώνα. Έτσι λοιπόν στην βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 2 - 16 βαθμούς Κελσίου (το 16 πηγαίνει μόνο για την ανατολική Θράκη καθώς στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς) στην δυτική χώρα από 3 - 16 βαθμούς Κελσίου, στην κεντρική και νότια χώρα από 5 - 17 βαθμούς Κελσίου, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 8 - 17 βαθμούς Κελσίου ενώ στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα επίσης από 8 - 17 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα πάντως οι θερμοκρασίες στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας θα σημειώσουν σημαντική πτώση και ραγδαία!!!