ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΜΠΤΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ 27/29-09-2018

2019-07-27

Τις τελευταίες ώρες έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας με τους βοριάδες να πνέουν θυελλώδεις στο Αιγαίο στα 9-10b., την θερμοκρασία να έχει κάνει βουτιά σε προχειμερινά επίπεδα και τις τοπικές νεφώσεις κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα οι οποίες δίνουν κυρίως στα ορεινά τοπικές βροχές. Αύριο λοιπόν Πέμπτη περιμένουμε στην βόρεια Ελλάδα ηλιοφάνεια με λίγες μόνο νεφώσεις και αρκετό κρύο κυρίως την νύχτα και νωρίς το πρωί. Στην κεντρική και νότια όμως Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νοτιότερα τμήματα της Μαγνησίας, την Εύβοια, την Αττικοβοιωτία, την ανατολική Πελ/νησο τις Κυκλάδες και την Κρήτη (αρχικά το δυτικό κομμάτι του νησιού και αργότερα ολόκληρο το νησί), περιμένουμε αυξημένες νεφώσεις που θα δίνουν κατά διαστήματα βροχές μέτριας γενικά έντασης σχεδόν καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με ενδιάμεσα διαστήματα παύσης αλλά και περαιτέρω έντασης των φαινομένων. Ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο 5-6b. και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο στα 8-9 και τοπικά 10b. με μικρή εξασθένιση το απόγευμα. Στα ανοιχτά της νότιας Πελ/νησου προς τα Κύθηρα αλλά και στην δυτική Κρήτη οι άνεμοι τοπικά θα φτάσουν και τα 11b. Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 - 20 βαθμούς Κελσίου (το 0 ισχύει για τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας), στα δυτικά από 7 - 20 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 - 20 βαθμούς Κελσίου (στις περιοχές όπου θα εκδηλώνονται βροχές η μέγιστη δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 14-15 βαθμούς) στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 - 22 βαθμούς Κελσίου και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 - 27 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή περιμένουμε σε γενικές γραμμές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες που θα δίνουν τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια (η Κρήτη το πρώτο μισό της ημέρας δείχνει να έχει έντονα φαινόμενα στην συνέχεια όμως ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί). Από το απόγευμα όμως της Παρασκευής ένα πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που θα έχει την μορφή ενός μεσογειακού Κυκλώνα θα πλησιάσει την περιοχή μας και μέχρι το τέλος της ημέρας θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι δείχνουν να εξασθενούν σημαντικά την Παρασκευή στο Αιγαίο. Εάν το μάτι του κυκλώνα έχει την πορεία που δείχνουν τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα το βράδυ της Παρασκευής η δυτική Κρήτη θα πρέπει να έχει ανέμους εντάσεως 10-11b. (περίπου 120χλμ την ώρα). Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

Τέλος το Σάββατο φαίνεται ότι θα έχουμε κακοκαιρία σχεδόν σε όλα τα νησιά του Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά (κυρίως ανατολική Στερεά και βορειοανατολική Πελ/νησο) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και πολύ θυελλώδεις ανέμους γύρω στα 10b. Η θερμοκρασία χωρίς μεταβολή.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Το τελευταίο διάστημα τα προγνωστικά μοντέλα παρουσίασαν μια τεράστια ασάφεια ως προς την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες κάτι που έκανε την προγνωσιμότητα πάρα πολύ δύσκολη για οποιονδήποτε προγνώστη. Όσον αφορά την Πέμπτη η πιθανότητα επαλήθευσης των παραπάνω κυμαίνεται στο 60-70% αλλά ως προς την πορεία του μεσογειακού Κυκλώνα (τυφώνας κατηγορίας 1) τα στοιχεία είναι ακόμα πάρα πολύ ασαφή. Θα υπάρχει live καιρική ενημέρωση από τον λογαριασμό μου στο twitter (Γιάννης Μπουσάκας @Meteorologian) για την εξέλιξη του καιρού.