ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23-02-2019

2019-07-27

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σάββατο στην χώρα μας. Τα κύρια χαρακτηριστικά τις επιδείνωσης αυτής θα είναι οι ισχυρές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, οι βροχές και καταιγίδες στα υπόλοιπα, οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23-02-2019

Το πρώτο μισό της ημέρας μέχρι και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες στην Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία την κεντρική και βόρεια Στερεά (από το ύψος της Βοιωτίας και βορειότερα) την κεντρική και την βόρεια Πελ/νησο, αναμένεται κακοκαιρία με χιονοπτώσεις που κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι πυκνές έως και πολύ πυκνές ενώ αυτές θα φτάνουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα (ενδεικτικά: Μακεδονία - Θράκη >0-50μ., Θεσσαλία >50-100μ., Στερεά >50-100μ., ενώ στην Πελ/νησο αρχικά οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ ψηλά αλλά μετά το μεσημέρι θα κατέβουν στα κεντρικά και βόρεια τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος έως και τα 300-400μ.). Χιονοπτώσεις επίσης θα σημειωθούν το πρώτο μισό της ημέρας και στην Ήπειρο μέτριας γενικά έντασης από τα 100μ. και πάνω. Από το μεσημέρι και μετέπειτα τα φαινόμενα στην βόρεια Ελλάδα θα έχουν τάση εξασθένισης και μέχρι αργά το βράδυ θα έχουν σταματήσει αλλά στην Θεσσαλία, την Στερεά και τα βορειότερα της Πελ/νησου θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται ισχυρές κατά διαστήματα χιονοπτώσεις στα ίδια υψόμετρα. Στις υπόλοιπες περιοχές και συγκεκριμένα στο Ιόνιο, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τοπικά στις Κυκλάδες και την Κρήτη περιμένουμε βροχές και τοπικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου σε πολύ χαμηλα υψόμετρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις στο Αιγαίο εντάσεως 8-9 και τοπικά και 10bf. και στο Ιόνιο από ΑΒΑ διευθύνσεις γύρω στα 7-8bf.

Ο υδράργυρος σε κατακόρυφη πτώση θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -5 έως 5 βαθμούς, στα δυτικά από -2 έως 8 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα -2 έως 7 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 14 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου (στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως 5 βαθμούς Κελσίου).

Στην Αττική το Σάββατο η ημέρα θα ξεκινήσει με βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης ενώ πιο έντονες θα είναι αυτές στα δυτικά του νομού αλλά και με χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά από τα 800-900μ. και πάνω. Πολύ γρήγορα μέχρι και το μεσημέρι τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέσουν σημαντικά ιδίως στην δυτική Αττική προς την πλευρά της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα όπου θα χιονίζει από τα 300-400μ. αλλά και προς την πλευρά της Πεντέλης όπου θα χιονίζει από τα 500-600μ. Προς το απόγευμα και κυρίως προς τις πρώτες βραδινές ώρες ενδέχεται να πέσουν περαιτέρω τα υψόμετρα χιονόπτωσης και το βράδυ δεν αποκλείεται να χιονίσει και σε περιοχές εντός του λεκανοπεδίου κυρίως στα βόρεια και τα δυτικά προάστεια ακόμη και πάνω από τα 200μ. Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις από ΒΑ διευθύνσεις 7-8 και ενδεχομένως 9bf. Η θερμοκρασία αν και νωρίς το πρωί θα κυμαίνεται κοντά στους 10 βαθμούς, το μεσημέρι θα πέσει στους 5 βαθμούς κατά μέσο όρο στο λεκανοπέδιο.

Στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο η ημέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά που θα δίνει χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης. Προς το μεσημέρι τα φαινόμενα φαίνεται ότι θα ενταθούν ενώ θα χιονίζει και μέσα στο κέντρο της πόλης χωρίς να αποκλείεται και κάποια ελαφριά χιονόστρωση (αξιόλογες χιονοστρώσεις θα παρατηρηθούν από τα 200μ. και πάνω). Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση και μέχρι το τέλος της ημέρας θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις 6-7bf. με βαθμιαία εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!!!

1) Όσοι είναι να κινηθείται στο οδικό δίκτυο από την δυτική Αττική και βορειότερα καθώς επίσης και στο ορεινό οδικό δίκτυο της κεντρικής και βόρειας Πελ/νησου, έχετε μαζί σας απαραιτήτως αντιολισθητικές αλυσίδες.

2) Λόγω των σφοδρών ανέμων στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα έκδοσης απαγορευτικού απόπλου.

3) Όσον αφορά τον νομό Αττικής, τα προγνωστικά στοιχεία δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχή πρόγνωση για τον νομό για το Σάββατο. Λεπτομέρειες είναι αυτές που ουσιαστικά ''φέρνουν'' και ''διώχνουν'' την χιονόπτωση από το κέντρο της Αθήνας.

Επιμέλεια πρόγνωσης - άρθρου: Ιωάννης Μπουσάκας