ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 06-05-2019 - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

2019-07-29

Με αρκετά καλό καιρό θα ξεκινήσει η νέα εβδομάδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας με εξαίρεση τα δυτικά και βόρεια όπου αναμένονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν ιδιαίτερα ενισχυμένοι στα πελάγη ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα δυτικά και βόρεια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 06/05/2019

Με αρκετά καλό καιρό, μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες μόνο νεφώσεις θα ξεκινήσει η ημέρα στα περισσότερα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Αντίθετα περισσότερες νεφώσεις αναμένονται στα δυτικά και βόρεια και συγκεκριμένα στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την βορειοδυτική Πελ/νησο, όπου και θα εκδηλωθούν ασθενείς βροχές. Προς το μεσημέρι τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες ίσως πρόσκαιρα ισχυρές κυρίως στην Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν έως και το τέλος της ημέρας. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια ενώ ίσως το μεσημέρι και το απόγευμα εκδηλωθούν μπόρες τοπικού χαρακτήρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από Δ διευθύνσεις με ένταση 5-6bf. και στο Αιγαίο από ΝΔ διευθύνσεις 6-7bf. και ίσως πρόσκαιρα 8bf.

Ο υδράργυρος θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 22 βαθμούς (στην δυτική Μακεδονία έως 16 βαθμούς) στα δυτικά από 6 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 23 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αίθριο καιρό με λίγες αραίες νεφώσεις το μεσημέρι στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις γύρω στα 5-6bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και ίσως εκδηλωθεί πρόσκαιρη μπόρα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις 2-3bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη αναμένεται έντονη αστάθεια στην χώρα μας που θα έχει σαν αποτέλεσμα τις θερμές ώρες της ημέρας να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως στην Στερεά Ελλάδα, την Πελ/νησο, τα νησιά του Ιονίου, την Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πρόσκαιρες πυκνές χιονοπτώσεις θα πέσουν στα πολύ ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας από τα 1400-1500μ. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις στα πελάγη με ένταση 5-6bf. O υδράργυρος θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ενδεικτικά στην Αττική η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 18 βαθμούς Κελσίου (κατά την διάρκεια των φαινόμενων το μεσημέρι και το απόγευμα θα πέσει κάτω από τους 16 βαθμούς) ενώ στην Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη αναμένεται αίθριος καιρός σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και μόνο στα δυτικά και βόρεια αναμένονται τις θερμές ώρες της ημέρας πρόσκαιρες βροχές τοπικού χαρακτήρα στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα ανέλθει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στα κεντρικά και νότια, ενώ στα βόρεια θα κυμαίνεται κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Τέλος την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή αναμένονται περισσότερες βροχές στην Μακεδονία και την Θράκη ενώ στα υπόλοιπα τμήματα αναμένονται πολύ καλές καιρικές συνθήκες με την θερμοκρασία να διατηρείται στα ίδια επίπεδα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας