ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 05-05-2019

2019-07-29

Σοβαρή κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει την βόρεια Ελλάδα και τμήματα των κεντρικότερων ηπειρωτικών περιοχών. Παράλληλα οι πολύ ισχυροί Ν άνεμοι στα πελάγη θα συνεχίσουν να μεταφέρουν μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας, ενώ ο υδράργυρος θα σημειώσει αισθητή άνοδο στα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 05-05-2019 

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική και κεντρική Μακεδονία, την δυτική και βόρεια Θεσσαλία και ίσως τμήματα της βορειοδυτικής Στερεάς Ελλάδας, με τα φαινόμενα μάλιστα στα βορειοδυτικά να είναι έντονα. Έως και το μεσημέρι ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο, καθώς ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις θα εκδηλώνονται στις προαναφερθείσες περιοχές, καθώς επίσης και στα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλίας, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής και βόρειας Πελ/νησου. Σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων περιμένουμε από το απόγευμα και από τα δυτικά, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου όπου πιθανώς θα είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει θα κυλήσει και θα τελειώσει με αρκετά καλύτερο καιρό, λιγότερες νεφώσεις και μεγαλύτερα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου τις μεσημβρινές κυρίως ώρες ενδέχεται να εκδηλωθούν μπόρες η και πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ΔΝΔ διευθύνσες αρχικά 5-6bf. με σταδιακή εξασθένιση μέσα στην ημέρα, ενώ στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις πολύ ισχυροί με ένταση 7-8bf. και ίσως πρόσκαιρα θυελλώδεις έως 9bf.

Ο υδράργυρος θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 7 έως 21 βαθμούς, στα δυτικά από 9 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 24 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 27 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Ευνοείται η έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια.

Στην Αττική αρχικά περιμένουμε αίθριο καιρό. Βαθμιαία προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τις θερμές ώρες της ημέρας ενδέχεται να εκδηλωθούν μπόρες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια του νομού. Αργά το μεσημέρι προς το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας και σε περιοχές εντός του λεκανοπεδίου. Βελτίωση του καιρού αναμένεται τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις γύρω στα 5-6bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Ευνοείται η έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε από την αρχή της ημέρας βροχές μέτριας έντασης. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Υποχώρηση των φαινομένων αναμένεται από τις πρώτες βραδινές ώρες και μετά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΝΑ διευθύνσεις γύρω στα 3-5bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας