ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12-05-2019 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 13-05-2019!!

2019-07-29

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού την Κυριακή στην χώρα μας καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό από την βόρεια Ιταλία έχοντας πορεία νότια - νοτιοανατολική, θα κινηθεί προς την χώρα μας και θα μεταβάλλει σημαντικά τον καιρό πρώτα στα δυτικά και βόρεια. Η έλευση του χαμηλού θα επιφέρει και ενίσχυση των νοτιάδων στο Ιόνιο ενώ την Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα βορειοδυτικά.

Ας δούμε αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού για την Κυριακή 12-05-2019

Με αρκετά καλές καιρικές συνθήκες θα ξεκινήσει η ημέρα ιδίως στα κεντρικά και νότια όπου τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα ενώ τοπικές νεφώσεις θα απασχολούν τα ορεινά της κεντρικής και νότιας Πελ/νησου. Πιο μουντός θα είναι ο καιρός από την αρχή της ημέρας στην βόρεια Ελλάδα με νεφώσεις στα νησιά του βορείου Ιονίου, την Ήπειρο, την Μακεδονία και τα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας. Όσο θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες οι νεφώσεις θα πυκνώσουν κυρίως στα βορειοδυτικά, οπότε το μεσημέρι θα εκδηλωθούν μπόρες τοπικού χαρακτήρα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία με μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρη τοπική καταιγίδα στα ορεινά. Και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά πάντως μέσα στην ημέρα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα για κάποια τοπική μπόρα κυρίως στα ορεινά της βόρειας και ανατολικής Πελ/νησου. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει πρόσκαιρη βελτίωση στα βορειοδυτικά, όμως από αργά το απόγευμα προς τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένεται σοβαρή μεταβολή του καιρού με βροχές και καταιγίδες πρώτα στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου τα δυτικά παράκτια της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας ενώ αργά την νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά ανατολικότερα και θα ενταθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από Ν διευθύνσεις αρχικά 3-4bf. με σταδιακή ενίσχυση στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα στα 6-7bf. και στο Αιγαίο από διάφορες γενικά διευθύνσεις όχι πάνω από 4bf.

O υδράργυρος δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 7 έως 24 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 23 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 25 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό, ενώ από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις μέχρι 3bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αραιές νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και ενδέχεται να σημειωθεί πρόσκαιρη μπόρα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3-4bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Την Δευτέρα η ημέρα θα ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου (κυρίως το κεντρικό και βόρειο), την Ήπειρο, την δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, την δυτική και βόρεια Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την κεντρική, την δυτική και βόρεια Πελ/νησο. Μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας, τα δυτικότερα τμήματα της Θράκης, την Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα και την Πελ/νησο χωρίς να έχουν την ίδια ένταση με τις υπόλοιπες δυτικές - βορειοδυτικές περιοχές, παρ'όλα αυτά κατά διαστήματα τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα. Μέχρι το βράδυ ο καιρός θα έχει βελτιωθεί στις προαναφερθείσες περιοχές, θα συνεχιστούν όμως τα έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική και κεντρική Μακεδονία, την δυτική και βόρεια Θεσσαλία και την δυτική Στερεά Ελλάδα. Πολύ καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με λιακάδα καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από NNA διευθύνσεις με ένταση 5-6bf. και στο Αιγαίο από ΑΝΑ διευθύνσεις 4-5bf. και πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο μέχρι 6bf.

Ο υδράργυρος στην βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 8 έως 23 βαθμούς (στην δυτική Μακεδονία έως 17 βαθμούς), στα δυτικά από 9 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 25 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε από την αρχή της ημέρας μουντό καιρό με βροχές κυρίως στα δυτικά του νομού αλλά και σε περιοχές εντός του λεκανοπεδίου. Τα φαινόμενα θα είναι γενικά ασθενούς έως μέτριας έντασης ενώ παύση αυτών αναμένεται από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΑΝΑ διευθύνσεις 3-4bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νωρίς το πρωί αυξημένη συννεφιά με τοπικές βροχές και ίσως πρόσκαιρη καταιγίδα στον θερμαϊκό. Στην συνέχεια η ημέρα θα κυλήσει με εναλλαγές διαστημάτων με βροχές αλλά και παύση των φαινομένων. Αργά το βράδυ αξιόλογες βροχές θα επηρεάσουν κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις γύρω στα 4-5bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Τις επόμενες ημέρες τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, αναμένονται πολλές βροχές και ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες κυρίως και πάλι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας με την θερμοκρασία να μην παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή στα δυτικά και τα βόρεια, στα νησιά όμως του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, την Τρίτη η θερμοκρασία θα ανέβει σημαντικά, πλησιάζοντας τοπικά τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Μείνετε συντονισμένοι στο hellasmeteo.gr, θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες νεότερα άρθρα για τις καιρικές εξελίξεις στην χώρα μας.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας