Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Κυριακή 15-09-2019 - Εκτίμηση για την νέα εβδομάδα

2019-09-14

Παρόμοιες σχεδόν καιρικές συνθήκες με αυτές του Σαββάτου περιμένουμε την Κυριακή στην χώρα μας καθώς αναμένεται να κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα από την αρχή έως το τέλος της ημέρας. Στην Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος. 

Οι άνεμοι στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. ενώ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις εντάσεως 4-6Μπ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις πολύ ισχυροί με ένταση 7-8Μπ. και ίσως κατά διαστήματα θυελλώδεις 9Μπ

Ο υδράργυρος στα ίδια περίπου επίπεδα θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 12 έως 32 βαθμούς, στα δυτικά από 16 έως 33 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 30 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 18 έως 29 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις πολύ ισχυροί με ένταση 7-8Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά τον καιρό των επόμενων ημερών και γενικότερα της νέας εβδομάδας, σε πρώτη φάση αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι μια αξιόλογη άνοδος της θερμοκρασίας σε καλοκαιρινά επίπεδα από την Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη (με την μέγιστη να φτάνει στα ηπειρωτικά τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου) και την Τετάρτη (όπου ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 35 βαθμούς Κελσίου). Οι άνεμοι αν και το πρώτο μισό της Δευτέρα θα πνέουν αρκετά ενισχυμένοι στο Αιγαίο (γύρω στα 6-7Μπ.) απο κει και ύστερα αναμένεται να εξασθενήσουν σημαντικά ενώ από πλευράς φαινομένων, αυτά θα απουσιάζουν πάνω από τον ελλαδικό χώρο. 

Την Πέμπτη αναμένεται μια μεταβολή στο σκηνικό του καιρού όχι σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά στα κεντρικά και βόρεια κυρίως ηπειρωτικά τμήματα όπου τα προγνωστικά στοιχεία ''θέλουν'' να εκδηλώνονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και ίσως Θράκη κυρίως μετά το απόγευμα προς το βράδυ. Παράλληλα οι άνεμοι ενισχύονται σημαντικά εκ νέου στο Αιγαίο με την ένταση να φτάνει μέχρι και τα 7Μπ. ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στην βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία το τριήμερο Π/Σ/Κ αναμένεται νέα σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την χώρα σε φθινοπωρινά επίπεδα (θα δούμε τις επόμενες ημέρες κατά πόσους βαθμούς θα πέσει ο υδράργυρος, πάντως δύσκολα θα ξεπεράσουμε στα ηπειρωτικά τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου κατά μ.ο. με την νύχτα να είναι πλέον ψυχρή ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα). Ως προς τα φαινόμενα αν και χρονικά μακριά φαίνεται ότι θα έχουμε μια επιλεκτική κακοκαιρία στα δυτικά και βόρεια την Παρασκευή όπου κατά την διάρκεια της ημέρας θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες ενώ το Σ/Κ ο καιρός δείχνει να είναι καλός. Τέλος οι άνεμοι δείχνουν να ενισχύονται περαιτέρω και να φτάνουν στο Αιγαίο τα 8Μπ. (στο Ιόνιο δεν φαίνεται κάτι αντίστοιχο). 

Παρακολουθείτε τακτικά τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας για τις επόμενες ημέρες, όλα δείχνουν πως το Καλοκαίρι τελειώνει οριστικά για φέτος την Πέμπτη. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας