Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Παρασκευή 13-09-2019

2019-09-12

Αλλάζει αρκετά το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας την Παρασκευή καθώς κατά την διάρκεια της ημέρας αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές ενώ παράλληλα οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν πολύ και θα πνέουν θυελλώδεις

Παρακάτω παρατίθενται δύο προγνωστικοί χάρτες για την ορθότερη επίτευξη της πρόγνωσης

Κατά την διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα κυλήσει αρκετά έως πολύ καλά στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική και ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα καθώς η ξαστεριά θα κυριαρχεί και μόνο στην Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα εντοπίζονται νεφώσεις ίσως κατά τόπους αυξημένες. Στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας, την Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα την δυτική Πελ/νησο και το κεντρικό και νότιο Ιόνιο, μέσα στην διάρκεια της νύχτας θα επικρατεί συννεφιά η οποία θα δίνει κατά διαστήματα μπόρες ή και πρόσκαιρες καταιγίδες. Πιο επιδεινωμένος φαίνεται να είναι ο καιρός στην νοτιοανατολική Θεσσαλία (από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα), την κεντρική και βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα και τις Σποράδες όπου εδώ από τα ξημερώματα μέχρι τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες ίσως μάλιστα έντονες. Σταδιακά μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές που θα επηρεαστούν από φαινόμενα.

Μετά το μεσημέρι και κυρίως κατά την διάρκεια των πρώτων απογευματινών ωρών ο καιρός θα χαλάσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες ίσως μάλιστα τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα από αργά το βράδυ προς τα μεσάνυχτα σταδιακά θα εξασθενούν, στην Κρήτη όμως θα επιμείνουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της ημέρας. Πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή υπάρχει το απόγευμα για το βορειοανατολικό Αιγαίο και τις βόρειες Κυκλάδες. Στα υπόλοιπα η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με αίθριο σχεδόν καιρό. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4-6Μπ. και από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο μέχρι 7Μπ. Στο Αιγαίο ο βοριάς θα ενισχυθεί σημαντικά και αναμένεται το απόγευμα να φτάσει ακόμη και τα 9Μπ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 11 έως 32 βαθμούς, στα δυτικά από 13 έως 32 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 30 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 18 έως 25 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική κατά την διάρκεια της νύχτας μέχρι και νωρίς το πρωί αναμένεται να επικρατήσει πυκνή συννεφιά που ενδέχεται να δώσει πρόσκαιρες μπόρες ίσως και κάποια τοπική καταιγίδα κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού. Στην συνέχεια της ημέρας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις πολύ ισχυροί στα 7-8Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 26 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και πολύ νωρίς το πρωί αναμένεται μια πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με μπόρες και ίσως παροδική καταιγίδα. Για το υπόλοιπο της ημέρας αναμένεται να επικρατήσει σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις γύρω στα 4-5Μπ. και στην συνέχεια από διάφορες διευθύνσεις 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας