ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/01/2019 - ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

2019-07-27

Μετά την πρόσκαιρη καιρική ανάπαυλα στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας, μία νέα σοβαρή ατμοσφαιρική διαταραχή από απόψε το βράδυ Πέμπτης και από τα δυτικά θα έχει σαν αποτέλεσμα την Παρασκευή να δώσει νέο γύρο σφοδρών βροχοπτώσεων σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα. Ενισχύονται σημαντικά οι νοτιάδες στο Αιγαίο σε θυελλώδη βαθμό διατηρώντας έτσι τις θερμοκρασίες σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/01

Από τις πρώτες πρωινές ώρες το κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάζει το Ιόνιο, ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου δίνοντας κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές ή και πολύ ισχυρές βροχές και τοπικές χαλαζοπτώσεις ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές. Σταδιακά από το μεσημέρι και μετά ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη. Από το απόγευμα και μετέπειτα τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ενώ στην υπόλοιπη δυτική κεντρική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα αν και θα συνεχιστούν οι έντονες βροχές, τα φαινόμενα θα αποκτήσουν πιο τοπικό χαρακτήρα. Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικά: Ήπειρος >900μ., δυτική Μακεδονία >600-700μ.).

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ΝΑ διευθύνσεις στο Ιόνιο που σταδιακά θα στραφούν σε ΔΒΔ με την ένταση να φτάνει τα 5-6bf. ενώ στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις 7-8 και τοπικά 9bf.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -2 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά από 2 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 2 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 15 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική την Παρασκευή περιμένουμε σοβαρή κακοκαιρία από την αρχή της ημέρας με βροχές που κατά περιόδους θα είναι αρκετά έως πολύ έντονες χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης καταιγίδας και χαλαζόπτωσης στα νοτιότερα τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες ενώ το βράδυ θα πάρουν πιο τοπικό χαρακτήρα και θα εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις πολύ ενισχυμένοι το πρώτο μισό της ημέρας στα 7-8 και τοπικά 9bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή περιμένουμε νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα έντονες ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις μέχρι 4bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια πρόγνωσης - άρθρου: Ιωάννης Μπουσάκας