Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Πέμπτη 08-08-2019 - Έντονο κύμα ζέστης μεγάλης διάρκειας προσεχώς!

2019-08-07

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν την Πέμπτη καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας σε όλα τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας μας. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά ενώ το βράδυ θα συννεφιάσει πρόσκαιρα στο βόρειο Ιόνιο. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 3-4Bf. και στο Αιγαίο από Β γενικά διευθύνσεις μέχρι 6Bf. 

Ο υδράργυρος σε άνοδο θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 17 έως 37 βαθμούς, στα δυτικά από 18 έως 38 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 19 έως 39 (τοπικά και 40) βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 21 έως 34 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις 3-5Bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3-4Bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 35 (τοπικά και 36) βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά τώρα τον καιρό των επόμενων ημερών, όπως σας είχαμε ενημερώσει και σε προηγούμενό μας άρθρο, η χώρα μας θα επηρεαστεί από ένα έντονο κύμα ζέστης το οποίο αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια (τουλάχιστον έως τις 15 Αυγούστου με την αρχή να γίνεται ουσιαστικά από την Πέμπτη 08/08). Ως προς το θέμα των φαινομένων δεν αναμένεται τίποτα το ιδιαίτερο μιας και όλο αυτό το διάστημα (δηλαδή μέχρι το Δεκαπενταύγουστο) θα έχουμε καλοκαιρία σε ολόκληρη την χώρα. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ημερών θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες θα φτάσουν εύκολα σε αρκετές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου και σε τοπικό επίπεδο τους 41 ή και 42 βαθμούς Κελσίου. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι την πιο δύσκολη κατάσταση θα την αντιμετωπίσουν η δυτική και βόρεια Ελλάδα (δυτική-βορειοδυτική Πελ/νησος, δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος, δυτική και κεντρική Θεσσαλία, δυτική και κεντρική Μακεδονία). Οι παραπάνω περιοχές συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα καθ'όλη την διάρκεια αυτής της θερμής εισβολής, αναμένεται το μελτέμι στο Αιγαίο να είναι πολύ ενισχυμένο οπότε σαφώς η κατάσταση στα ανατολικά προσήνεμα στο Αιγαίο και στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους θα είναι καλύτερη. Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από το δεύτερο μισό του δεύτερου δεκαήμερου του Αυγούστου και μετέπειτα, η θερμοκρασία θα σημειώσει αξιόλογη πτώση σε ολόκληρη την χώρα. Τέλος να σημειωθεί ότι λόγω των πολύ ενισχυμένων βοριάδων στο Αιγαίο, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος σε ολόκληρη σχεδόν την ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας