ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12-03-2019 - ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (ΕΔΕΚΦ)!!

2019-07-27

Σοβαρότατη κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει την χώρα μας την Τρίτη με κύρια χαρακτηριστικά αυτής τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις πιθανές χαλαζοπτώσεις, την σταδιακή ενίσχυση των ανέμων σε επίπεδο θύελλας και την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12-03-2019

Από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες η κακοκαιρία θα κάνει αισθητή την παρουσία της καθώς αναμένονται στο σύνολο της χώρας αυξημένες νεφώσεις που αρχικά θα δίνουν βροχές και τοπικές καταιγίδες σε Πελ/νησο, δυτική Στερεά, Κυκλάδες και νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μέχρι και το μεσημέρι, βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Στερεά, την Πελ/νησο, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα και κατά τόπους θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης ενώ μεγάλη πιθανότητα συγκεντρώνει το ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικής χαλαζόπτωσης. Μέχρι και το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα θα επιμείνουν στις προαναφερθείσες περιοχές και θα επηρεάσουν την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην βόρεια ηπειρωτική χώρα περιμένουμε βροχές μέτριας γενικά έντασης και πιο τοπικού χαρακτήρα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά - ημιορεινά (ενδεικτικά: δυτική Μακεδονία >400-500μ., κεντρική και ανατολική Μακεδονία - Θράκη >700-800μ., Ήπειρος - Θεσσαλία >800μ., Στερεά Ελλάδα - Πελ/νησος >1300-1400μ.).

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο αρχικά από ΔΝΔ διευθύνσεις 5-6bf. που μέχρι το βράδυ θα έχουν στραφεί σε ΒΔ και θα ενισχυθούν στα 7-8bf. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ΝΝΔ διευθύνσεις 5-6bf. από το απόγευμα όμως στο βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε ΒΑ διευθύνσεις και θα πνέουν θυελλώδεις 8-9 και τοπικά 10bf.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -1 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά από 6 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 9 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά νεφώσεις που προοδευτικά θα αυξηθούν και προς το μεσημέρι θα δώσουν βροχές μέτριας έντασης. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και θα εκδηλωθούν καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές ενώ δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι και το τέλος της ημέρας. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα από αργά την νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας και μετέπειτα από τα 1100-1200μ. και πάνω. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΔΝΔ διευθύνσεις γύρω στα 3-4bf. ενώ αργά το βράδυ θα στραφούν σε ΒΑ και θα ενισχύονται προοδευτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές μέτριας γενικά έντασης. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις 4-5bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια πρόγνωσης: Ιωάννης Μπουσάκας