ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20-04-2019 - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΝ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!

2019-07-29

Μερική αστάθεια θα συνθέσει το καιρικό σκηνικό του Σαββάτου στην χώρα μας, καθώς τις θερμές κυρίως ώρες αναμένονται τοπικές μπόρες στα ηπειρωτικά μικρής όμως διάρκειας. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί στα πελάγη ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα βορειοανατολικά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20/04/2019

Η ημέρα θα ξεκινήσει αρκετά έως πολύ καλά στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές με λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και μόνο στην Θράκη (κυρίως κατά μήκος των συνόρων με την Βουλγαρία) θα έχουμε αυξημένη συννεφιά που θα δώσει τοπικές βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις από τα 800-900μ. και άνω. Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και έτσι τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν μπόρες τοπικού χαρακτήρα στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την Ήπειρο, την δυτική και κεντρική Στερεά, την Πελ/νησο και την Κρήτη, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Μάλιστα μικρή, αλλά υπαρκτή είναι η πιθανότητα να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα είναι μικρής διάρκειας και μέχρι το απόγευμα ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σχεδόν παντού (εκτός από τα κεντρικότερα και νοτιότερα τμήματα της Πελ/νησου όπου θα συνεχιστούν οι τοπικές βροχές μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες).

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ΒΔ διευθύνσεις γύρω στα 3-4bf. και στο Αιγαίο από Β διευθύνσεις 5-6bf. (στα Δωδεκάνησα από ΒΔ διευθύνσεις μέχρι 7bf.)

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 έως 17 βαθμούς (στην Θράκη έως 14 βαθμούς), στα δυτικά από 3 έως 21 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 3 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 16 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου (στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως 13 με 14 βαθμούς Κελσίου).

Στην Αττική, το Σάββατο περιμένουμε αρχικά λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, οι νεφώσεις θα γίνονται περισσότερες και ίσως τις μεσημβρινές ώρες εκδηλωθεί τοπική μπόρα στα βορειοανατολικά του νομού με ταχεία βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 4-5bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 (το πολύ 16) βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη, το Σάββατο περιμένουμε αρχικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν βροχές μέτριας γενικά έντασης. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις μέχρι 4bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά τις επόμενες ημέρες, ξεκινώντας από την Κυριακή περιμένουμε πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την χώρα με πολύ μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Οι άνεμοι ενώ στο Ιόνιο θα έχουν στραφεί σε Ν με την ένταση να φτάνει τα 5bf., στο Αιγαίο θα συνεχιστεί ο Β άνεμος γύρω στα 5-6bf. διατηρώντας τον υδράργυρο στα ανατολικά και βόρεια σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Την Μ.Δευτέρα, θα συνεχιστεί ο καλός καιρός στα περισσότερα τμήματα της χώρας μας και μόνο στα βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα (βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος, βόρεια Θεσσαλία, κεντρική και δυτική Μακεδονία) θα εκδηλωθούν τις απογευματινές κυρίως ώρες βροχές μέτριας γενικά έντασης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες αναμένονται και την Μ.Τρίτη με τις ίδιες περιοχές να επηρεάζονται από βροχές και ίσως πρόσκαιρες καταιγίδες τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα έχουν στραφεί σε Ν οπότε η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντικότατη άνοδο στα κεντρικά και νότια όπου θα φτάσει τοπικά και τους 23-24 βαθμούς, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θα κυμαίνεται κοντά στους 18-19 βαθμούς Κελσίου.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ''θέλουν'' από την Μ.Τετάρτη και μετέπειτα ο καιρός να είναι πολύ καλός σε ολόκληρη την χώρα με την θερμοκρασία μάλιστα τοπικά να ξεπερνά τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα αναρτηθεί νεότερο άρθρο στην ιστοσελίδα μας.

Επιμέλεια Ιωάννης Μπουσάκας