Προοδευτική μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές και υποχώρηση της θερμοκρασίας - Ο καιρός την Παρασκευή 07/01/2022

2022-01-06

Μετά τις ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τα τελευταία 24ωρα στο σύνολο της χώρας μας με την απουσία των φαινομένων και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, το σκηνικό του καιρού τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να παρουσιάσει μεταβολή, αρχής γενομένης από την Παρασκευή. Αυτή η αλλαγή θα είναι το αποτέλεσμα μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία ήδη έχει κατέλθει στην κεντρική Μεσόγειο και θα έχει σαν αποτέλεσμα τις βροχές οι οποίες αρχικά θα είναι αρκετά επιλεκτικού χαρακτήρα, αλλά και την σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας η οποία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προσεγγίσει τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 07/01/2022

Η δυτική Ελλάδα αναμένεται να έχει άστατο καιρό από το ξεκίνημα κιόλας της ημέρας με διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες να εκδηλώνονται κυρίως στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου καθώς και στις παράκτιες προς αυτό περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελ/νησου. Τα φαινόμενα αρχικά θα είναι αρκετά τοπικού χαρακτήρα ενώ θα υπάρχουν σημαντικά διαστήματα παύσης αυτών και βελτίωσης του καιρού. Προς τις απογευματινές - βραδινές ωστόσο ώρες η καιρική μεταβολή θα αποκτήσει πιο γενικευμένο χαρακτήρα με περισσότερες και πιο  βροχές να σημειώνονται στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τα δυτικότερα τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, ενώ καταιγίδες θα παρατηρηθούν στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές. Μάλιστα αναμένονται και χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά, αρχικά πάνω από τα 1500 με 1600 μέτρα σε Ήπειρο και δυτική Μακεδονία με τα υψόμετρα έως το βράδυ να πέφτουν έως τα 1200 μέτρα. 

Αρκετά άστατος καιρός αναμένεται ωστόσο κατά την διάρκεια της ημέρας και στα πιο ανατολικά τμήματα (από την Θράκη έως και τα Δωδεκάνησα) με νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν βροχές ασθενείς κατά βάση. Πιθανότητα για πιο αξιόλογα φαινόμενα υπάρχει για τα νησιά του θρακικού όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και καταιγίδα. 

Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα η ημέρα θα κυλήσει με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και με τοπικές βροχές να εκδηλώνονται κατά διαστήματα σε κεντρική - ανατολική Μακεδονία, Θεσσαλία, κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην υπόλοιπη Πελ/νησο. Τα φαινόμενα θα έχουν ασθενή έως μέτρια ένταση και θα είναι αρκετά τοπικού χαρακτήρα. 

Τέλος τοπικές βροχές αναμένονται μέσα στην ημέρα και στις Σποράδες, ενώ Κυκλάδες και Κρήτη θα έχουν παροδικά αυξημένη συννεφιά και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις έως 5 Μποφόρ, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από Ν διευθύνσεις με ασθενείς έως μέτριες εντάσεις της τάξεως των 3 με 5 Μποφόρ, ενώ στο βόρειο Αιγαίο αναμένεται προοδευτικά να επικρατήσει Α-ΒΑ άνεμος ο οποίος θα εμφανίζει τάση ενίσχυσης και μέχρι το βράδυ θα "αγγίζει" τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 1 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 15 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 5 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 9 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές μέσα στην ημέρα. Περισσότερες βροχές αναμένονται τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στα δυτικά κυρίως του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις μέχρι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις πιο πυκνές μετά το μεσημέρι, οπότε και θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται ασθενείς τοπικές βροχές. Πιο αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν τις νυχτερινές ώρες προς την αλλαγή της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις γύρω στα 4 Μποφόρ (το πρωί πιθανώς η ένταση θα φτάνει και τα 5 Μποφόρ). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας