Προσεχώς...χιονιάς;; - Αξιόλογη ψυχρή εισβολή από τα Θεοφάνια στην χώρα μας - Ανάλυση και εκτίμηση του καιρού

2020-01-02

Μετά από δύο ψυχρές εισβολές οι οποίες προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα (εκ των οποίων η μία αποδείχθηκε πολύ αξιόλογη για ορισμένες περιοχές όπως η Βοιωτία, η δυτική Αττική και η ορεινή Κρήτη μιας και παρατηρήθηκαν πολύ μεγάλες ποσότητες χιονιού), τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα λέγαμε ότι εκτινάσσουν κατακόρυφα το καιρικό ενδιαφέρον στην περιοχή μας. Όπως όλα δείχνουν και με βάση τα προγνωστικά στοιχεία, το προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα από τις 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνια) θα πρέπει να αναμένουμε μία πολύ αξιόλογη ψυχρή εισβολή (η οποία τουλάχιστον θερμοκρασιακά φαίνεται να είναι η πιο αξιόλογη για φέτος). Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο που δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν την ένταση των 9 με 10 Μποφόρ, η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την χώρα, αλλά και οι αξιόλογες χιονοπτώσεις οι οποίες και πάλι θα έχουν επιλεκτικό χαρακτήρα και θα επηρεάζουν την ανατολική και νότια Ελλάδα (με βροχές στα νότια παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα). 

Ας δούμε όμως την καιρική εξέλιξη με την σειρά

Το προσεχές διάστημα ο Αζορικός Αντικυκλώνας αναμένεται να ανέλθει σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρη την δυτική και κεντρική Ευρώπη με υψηλές πιέσεις. Η άνοδος του αντικυκλώνα θα προκαλέσει την σκάφη πολύ ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης προς την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και κατά συνέπεια προς την χώρα μας.  

Καθώς θα κατεβαίνουν οι ψυχρές αέριες μάζες και θα ''συναντήσουν'' τα θερμά νερά του Αιγαίου, θα εμπλουτιστούν με υγρασία και θα δημιουργηθεί βαρομετρικό χαμηλό κοντά στην περιοχή των Δωδεκανήσων.  

Τα παραπάνω θα έχουν σαν αποτέλεσμα το διήμερο 6 με 7 Ιανουαρίου ο καιρός να επιδεινωθεί και πάλι στην ανατολική και νότια Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες στα πεδινά - παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα και ενδεχομένως πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας (νοτιοανατολική Θεσσαλία, Βοιωτία, Εύβοια, Αττική, βορειοανατολική Πελ/νησος, ορεινή - ημιορεινή Κρήτη).  Πρόσκαιρα πάντως την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, αναμένεται μικρής διάρκειας επιδείνωση του καιρού στην βόρεια Ελλάδα όπου δεν αποκλείονται τοπικές χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές. 

Τις επόμενες ώρες με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, θα ξεκαθαρίσει η ένταση η έκταση και η διάρκεια των καιρικών φαινομένων.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας