Προσεχώς...Φθινόπωρο - Ανάλυση και εκτίμηση του καιρού μέχρι τις αρχές Νοέμβρη

2019-10-24

Φίλες και φίλοι του Hellasmeteo, όπως και εσείς θα έχετε παρατηρήσει, τις τελευταίες ημέρες (σχεδόν από την αρχή του μήνα) παρατηρείται μια παρατεταμένη περίοδος καλοκαιρίας με πολύ λίγα έως και ελάχιστα φαινόμενα αλλά και με θερμοκρασίες που κυμαίνονται σχεδόν καθημερινά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (με τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες να κάνει αρκετή ψύχρα στα ηπειρωτικά, κάτι το οποίο είναι και λογικό αφού η νύχτα πλέον έχει μεγαλώσει αρκετά). Η αιτία αυτής της καιρικής κατάστασης είναι ένα εκτεταμένο αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων το οποίο έχει εγκατασταθεί πάνω από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και το οποίο εκτείνεται σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη μέχρι τα νότια κράσπεδα των Σκανδιναβικών χωρών. 

Ο αντικυκλώνας αυτός δείχνει μέσα στο διάστημα των επόμενων ημερών σιγά σιγά να καταρρέει και όλα δείχνουν πως μετά τις 30 του μήνα μπαίνουμε σε μία περίοδο με φθινοπωρινά χαρακτηριστικά (αξιόλογες βροχές και ουσιαστική πτώση της θερμοκρασίας). Μάλιστα σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το διήμερο Πέμπτη  - Παρασκευή (31/10 - 01/11) αναμένεται μια ατμοσφαιρική διαταραχή ερχόμενη από τα βορειοδυτικά να μεταβάλλει σημαντικά τον καιρό της χώρας μας και να δώσει αξιόλογες βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας σε συνδυασμό με πτώση της θερμοκρασίας

Πάμε να δούμε πολύ συνοπτικά τον καιρό των επόμενων ημερών:

Σάββατο 26/10: Διατηρείται ο αίθριος καιρός σε όλη την χώρα. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Κυριακή 27/10: Αίθριος καιρός σε όλη την χώρα. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα βορειοανατολικά.

Δευτέρα 28/10: Μικρή πιθανότητα για λίγες βροχές στα Δωδεκάνησα και αίθριος καιρός στα υπόλοιπα. Περαιτέρω μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και βόρεια.

Τρίτη 29/10: Αίθριος ο καιρός σε ολόκληρη την χώρα. Θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα με κρύο τις νυχτερινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Τετάρτη 30/10: Αρχικά αίθριος ο καιρός σε όλη την χώρα, σταδιακή επιδείνωση από τα δυτικά προς το τέλος της ημέρας. Θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα.

Πέμπτη 31/10: Κακοκαιρία με βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στα βορειοδυτικά

Για το πρώτο πενθήμερο του Νοέμβρη σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα μας απασχολήσουν πολλές βροχές στις περισσότερες περιοχές και πολύ σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Είναι πολύ νωρίς ακόμη να κάνουμε αναλυτική πρόγνωση για εκείνες τις ημέρες επομένως μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας καθώς θα ακολουθήσουν αναλυτικές προγνώσεις για ολόκληρη την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας