Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στην βόρεια Ελλάδα - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Τετάρτη 04-12-2019

2019-12-03

Ένα εντελώς διαφορετικό καιρικό σκηνικό αναμένεται να έχουμε την Τετάρτη στην χώρα μας από περιοχή σε περιοχή. Ουσιαστικά η χώρα μας θα βρεθεί ''χωρισμένη στα δύο'', σε μια δυτική και νότια Ελλάδα με υψηλές θερμοκρασίες και τοπικές βροχές και μία ανατολική και βόρεια Ελλάδα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Αιτία του σκηνικού αυτού, θα αποτελέσει ένα αβαθές βαρομετρικό το οποίο σε συνδυασμό με τις ψυχρότερες αέριες μάζες στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα θα κατεβάσουν τις χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες δεν θα καταφέρουν να εισχωρήσουν δυτικότερα της Πίνδου με αποτέλεσμα τα χιόνια στα δυτικά να περιορίζονται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα. 

Χάρτης ψυχρών αερίων μαζών στην στάθμη των 850Hpa. Όσο πιο σκούρα μπλε είναι τα χρώματα τόσο εντονότερο θα είναι το κρύο. Στον χάρτη φαίνεται η μη εισχώρηση των ψυχρότερων αερίων μαζών δυτικότερα της Πίνδου και νοτιότερα της κεντρικής Ελλάδας.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 04/12/2019

Στα πολύ νοτιοανατολικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, την ανατολική και νότια Πελ/νησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η νύχτα θα κυλήσει αρκετά έως πολύ καλά με ξαστεριά και κάποιες τοπικές συννεφιές άνευ σημασίας. Στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την βόρεια Στερεά Ελλάδα και ίσως τα πολύ βορειοδυτικά τμήματα της Πελ/νησου αναμένεται μουντός καιρός και θα εκδηλωθούν βροχές μέτριας έως αξιόλογης έντασης και μάλιστα δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί παροδική καταιγίδα στα ανοιχτά του Ιονίου. Στην βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην βόρεια Θεσσαλία, την Μακεδονία, την Θράκη, τις Σποράδες και τα νησιά του βόρειου - βορειοανατολικού Αιγαίου αναμένεται συννεφιά η οποία θα δίνει βροχές μέτριας έως αξιόλογης έντασης. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά της βόρειας Ελλάδας, πρόσκαιρα όμως ακόμη και σε πεδινές περιοχές (ενδεικτικά υψόμετρα: Θράκη >100-200μ. κυρίως στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, κεντρική και ανατολική Μακεδονία >600-700μ., περιοχές όμως που βρίσκονται κοντά στα βόρεια σύνορα θα δουν τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν ακόμη και μέχρι τα 300μ., δυτική Μακεδονία >600μ. βόρεια Θεσσαλία >1000μ. και τέλος νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου >1300-1400μ.). 

Καθώς θα κυλάει η ημέρα και θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερα διαστήματα βελτίωσης στην βόρεια Ελλάδα. Δεν αποκλείεται για λίγο νωρίς το μεσημέρι να επιμείνουν κάποια φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία και να εκδηλωθούν βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις έως τα 300μ. Βελτιωμένος αναμένεται επίσης να είναι ο καιρός στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο καθώς θα έχουμε μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Από το ύψος της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Πελ/νησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα επικρατήσει συννεφιά η οποία θα δίνει βροχές τοπικού χαρακτήρα και μέτριας γενικά έντασης με τα φαινόμενα να εξασθενούν από αργά το απόγευμα προς το βράδυ. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά ηπειρωτικά (ενδεικτικά: κεντρική και νότια Θεσσαλία >900μ., κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα >1200μ., βορειοανατολική Πελ/νησος >1700-1800μ.). Κάποιες βροχές πολύ τοπικού χαρακτήρα ίσως επιμείνουν μέχρι το τέλος της ημέρας στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο ενώ τέλος στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα συνεχιστούν τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι και οι χιονοπτώσεις ίσως προλάβουν να κατέβουν για λίγο μέχρι τα 700μ. 

Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις με ένταση που θα φτάνει τα 6Μπ. και στο νότιο Ιόνιο από Ν διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Μέσα στην ημέρα θα στραφούν σε Α και θα ενισχυθούν φτάνοντας στα νότια ακόμη και τα 8Μπ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ΔΝΔ διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ., πολύ γρήγορα όμως θα στραφούν σε Β και θα φτάσουν ακόμη και τα 8Μπ

Η θερμοκρασία σε μεγάλη πτώση στα βόρεια, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -1 έως 7 βαθμούς, στα δυτικά από 6 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 3 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 8 έως 19 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 6 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά η οποία θα δίνει αρχικά ασθενείς βροχές στα δυτικά και βόρεια του νομού. Προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα γενικευτούν και θα αποκτήσουν μέτρια ένταση. Βελτίωση του καιρού περιμένουμε από αργά το απόγευμα προς το βράδυ. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν το μεσημέρι στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα πάνω από τα 1200μ. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 5-6Μπ. και στα ανατολικά πιθανώς μέχρι 7Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της νύχτας αναμένεται συννεφιά η οποία θα δίνει βροχές μέτριας έως αξιόλογης έντασης. Τα φαινόμενα κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών σταδιακά θα εξασθενούν και μέχρι το μεσημέρι θα έχουν σταματήσει. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα γύρω ορεινά από τα 900μ. και πάνω και ίσως για λίγο το πρωί τα υψόμετρα προλάβουν να κατέβουν μέχρι τα 500μ. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4-5Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας