Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια πεδινά και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας - Ο καιρός την Πέμπτη 14/01/2021

2021-01-13

Ραγδαία και χειμωνιάτικη μεταβολή του καιρού, περιμένουμε κατά την διάρκεια της Πέμπτης στην χώρα μας καθώς η ψυχρή εισβολή για την οποία σας είχαμε μιλήσει και μέσα από προηγούμενά μας άρθρα, αναμένεται να έρθει στην χώρα μας και να ρίξει εντυπωσιακά τον υδράργυρο κυρίως αρχικά στην βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα αναμένεται να έχουμε πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ στην αρχή της ημέρας θα σημειωθούν βροχές στα ανατολικά και τα νότια. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 14/01/2021

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών, ο καιρός στην ανατολική Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες (κυρίως το ανατολικό τμήμα), θα είναι επιδεινωμένος και θα εκδηλώνονται μπόρες οι οποίες τοπικά θα έχουν αξιόλογο χαρακτήρα. Κάποιες τοπικές μπόρες αναμένεται να έχουμε και στην δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κεντρικό Ιόνιο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, με τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής Πελ/νησου από τα 900 με 1000 μέτρα υψόμετρο, ενώ παράλληλα τοπικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν σε Σποράδες και βόρεια - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα. Όσον αφορά την βόρεια Ελλάδα, ο καιρός θα είναι αρκετά συννεφιασμένος και θα πρέπει στην δυτική Μακεδονία να σημειωθούν μικρής διάρκειας χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές (ίσως μάλιστα τοπικά αξιόλογες). Μικρή πιθανότητα για τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς γενικά έντασης, υπάρχει επίσης για τα βορειότερα τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, έως τα 300 μέτρα υψόμετρο (πρόσκαιρα και λίγο χαμηλότερα), με γρήγορη όμως βελτίωση. Προς το ξημέρωμα της Πέμπτης τοπικές βροχές αναμένεται να σημειωθούν σε Ήπειρο και κυρίως Θεσσαλία ενώ οι χιονοπτώσεις πρόσκαιρα στην βορειοδυτική Θεσσαλία και τα ανατολικά της Ηπείρου, δεν αποκλείεται να κατέβουν έως τα 400 μέτρα.

Μέσα στην Πέμπτη όμως και από το πρωί, ο καιρός σε ολόκληρη την Ελλάδα θα παρουσιάσει βελτίωση και μάλιστα ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια αναμένεται να είναι πολύ μεγάλα. Στην βόρεια Ελλάδα θα υπάρχουν κάποιες νεφώσεις οι οποίες όμως από νωρίς το απόγευμα και μετέπειτα θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο.

Από νωρίς το βράδυ σταδιακά στην βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα γίνει επιδεινωμένος και αναμένεται να έχουμε ένα νέο πέρασμα χιονοπτώσεων, αυτήν την φορά λίγο πιο γενικευμένο. Έτσι τις βραδινές ώρες, πυκνές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν σε πεδινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και προοδευτικά της βόρειας Θεσσαλίας. Πιο τοπικού χαρακτήρα και πιο ασθενείς θα είναι οι χιονοπτώσεις στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, οι οποίες ωστόσο όπου αυτές θα εκδηλώνονται, θα φτάνουν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο. Παράλληλα τοπικές βροχές θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται στα νησιά του Ιονίου, την δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα και την βόρεια Πελ/νησο, ενώ όσον αφορά την Ήπειρο, τα όποια φαινόμενα θα έχουν πολύ τοπικό χαρακτήρα και πιθανώς θα εκδηλώνονται με την μορφή χιονοπτώσεων έως τα 200 μέτρα (κυρίως ανατολικά των Ιωαννίνων). Καλύτερος θα παραμείνει τέλος ο καιρός στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ κυρίως διευθύνσεις, αρχικά ιδιαίτερα ενισχυμένοι στα 6-7 Μποφόρ, με μικρή εξασθένιση στην συνέχεια. Στο Αιγαίο, οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ κυρίως διευθύνσεις, με την ένταση να ενισχύεται από το βράδυ και να φτάνει τα 6 με 7 Μποφόρ στις περισσότερες περιοχές. 

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -4 έως 7 βαθμούς, στα δυτικά από -1 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 3 έως 13 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 10 έως 14 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα αισθητή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται και στα κεντρικά, ενώ την νύχτα και το πρωί θα σημειωθεί παγετός στην βόρεια Ελλάδα.

Στην Αττική κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών, θα έχουμε συννεφιά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα κεντρικά και βόρεια του νομού. Γρήγορα ο καιρός το πρωί θα βελτιωθεί και θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια, ενώ αρκετά καλός θα διατηρηθεί έως το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και προοδευτικά θα στραφούν σε ΝΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου, με περαιτέρω όμως πτώση από το απόγευμα και κυρίως από το βράδυ

Στην Θεσσαλονίκη στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε αρκετά καλό καιρό με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα αρχίσει σταδιακά να συννεφιάζει και οι νεφώσεις θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Το βράδυ και κυρίως αργά την νύχτα δεν αποκλείεται για λίγη ώρα να σημειωθεί πρόσκαιρη ασθενής χιονόπτωση και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης (η πιθανότητα μικρή αλλά υπαρκτή, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο). Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε Β και θα ενισχυθούν στα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας