Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη σε χαμηλά υψόμετρα - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Τρίτη 03-12-2019

2019-12-02

Σταδιακή μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην βόρεια Ελλάδα την Τρίτη προς το τέλος της ημέρας. Αιτία αυτής της μεταβολής θα αποτελέσει μία ατμοσφαιρική διαταραχή ερχόμενη από τα βόρεια η οποία σε συνδυασμό με τις ψυχρότερες αέριες μάζες που θα κατέλθουν, θα δώσουν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βορειοανατολικά ακόμη και σε περιοχές με αρκετά χαμηλό υψόμετρο και βροχές σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση στα βόρεια ενώ θα ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού την Τρίτη 03/12/2019 

Στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, την κεντρική και ανατολική Πελ/νησο, τα νησιά του ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με πολύ καλές καιρικές συνθήκες καθώς η ηλιοφάνεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού. Πιο μουντός θα είναι ο καιρός από το ύψος της βόρειας Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα καθώς θα έχουμε περισσότερη συννεφιά. Στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και ίσως τα πολύ βορειοδυτικά τμήματα της Πελ/νησου, κατά την διάρκεια της ημέρας θα κυριαρχήσει η συννεφιά η οποία θα δίνει βροχές και ίσως πρόσκαιρες καταιγίδες στα ανοιχτά του Ιονίου. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι το τέλος της ημέρας με ενδιάμεσα διαστήματα ύφεσης. Στην βόρεια Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Θράκη η ημέρα θα ξεκινήσει αρκετά καλά με λίγες νεφώσεις οι οποίες όμως πολύ γρήγορα θα πυκνώσουν και το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές ασθενείς βροχές κυρίως στα ορεινά και στα βορειότερα τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα αρχίσουν να γενικεύονται και θα αποκτήσουν μέτρια έως αξιόλογη ένταση. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν από αργά το απόγευμα στα ορεινά της Θράκης αρχικά πάνω από τα 1100 με 1200 μέτρα.

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο καιρός θα παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση στα κεντρικά και τα βόρεια και θα εκδηλωθούν βροχές μέτριας έως αξιόλογης έντασης στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, στις Σποράδες και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες υπάρχει για το βόρειο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια της Ηπείρου. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αρκετά αξιόλογες θα εκδηλωθούν στην βόρεια Ελλάδα σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα (ενδεικτικά: Θράκη >200-300μ. κυρίως στον Έβρο, ανατολική Μακεδονία: >900-1000μ., σε περιοχές όμως που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία τα υψόμετρα θα κατέβουν πρόσκαιρα και στα 500-600μ., κεντρική Μακεδονία >1100 - 1200μ., σε περιοχές κοντά στα βόρεια σύνορα πιθανώς μέχρι τα 600μ., δυτική Μακεδονία >700-800μ. κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της περιφέρειας). Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο κατά την διάρκεια της νύχτας. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΝΔ διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη οι άνεμοι θα πνέουν από ΔΝΔ διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ, στα Δωδεκάνησα από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. και τέλος στο βόρειο Αιγαίο αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ., το βράδυ όμως θα στραφούν σε ΒΑ και θα ενισχυθούν σημαντικά στα 6-7Μπ. και πρόσκαιρα 8Μπ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 1 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά από 5 έως 18 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 5 έως 20 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 21 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 7 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Μετά το μεσημέρι η θερμοκρασία στην βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση.

Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Αργά το βράδυ προς τα μεσάνυχτα θα συννεφιάσει στις περισσότερες περιοχές και ενδέχεται να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές στα βορειοδυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις που το απόγευμα θα στραφούν σε ΒΑ με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στην αρχή της ημέρας αίθριο καιρό. Προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες προοδευτικά θα πυκνώσουν και το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές μέτριας γενικά έντασης. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις αρχικά 3-4Μπ. και από το απόγευμα 5-6Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ και κυρίως κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας