Πρόσκαιρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά - Ο καιρός την Δευτέρα 25/01/2021

2021-01-24

Πρόσκαιρη αλλά σοβαρή επιδείνωση θα έχει παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στο ξεκίνημα και το πρώτο μισό της Δευτέρας στην χώρα μας, με έμφαση πρωτίστως το σύνολο της δυτικής Ελλάδας, όπου θα σημειωθούν έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες και στην συνέχεια στα ανατολικότερα τμήματα της χώρας. Παράλληλα οι νοτιάδες τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο στο ξεκίνημα της ημέρας θα πνέουν με πολύ μεγάλες εντάσεις και κατά τόπους θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές και θα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή που διανύουμε. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 25/01/2021

Ήδη από τις βραδινές ώρες της Κυριακής και κατά την διάρκεια της νύχτας προς την Δευτέρα, ο καιρός θα έχει παρουσιάσει νέα σοβαρή επιδείνωση σε όλη την δυτική Ελλάδα και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Μάλιστα τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης, θα συνοδεύονται από ισχυρές ριπές ανέμων και από τοπικές χαλαζοπτώσεις, ενώ πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα πολύ ορεινά τμήματα της Ηπείρου, πάνω από τα 1300 με 1400 μέτρα υψόμετρο. Την ίδια ώρα αξιόλογες έως πολύ αξιόλογες βροχές θα σημειωθούν σε δυτική και κεντρική Μακεδονία (προς το ξημέρωμα σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη), στην Θεσσαλία (με έμφαση τα δυτικά και κεντρικά τμήματα), στην κεντρική Στερεά Ελλάδα και στην νότια Πελ/νησο, ενώ πιο τοπικό χαρακτήρα θα έχουν τα φαινόμενα στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στην ορεινή δυτική Μακεδονία, πάνω από τα 1100 με 1200 μέτρα.

Προς τις πρώτες πρωινές ώρες ο καιρός σιγά σιγά θα αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια ολοένα και μεγαλύτερης βελτίωσης στην δυτική Ελλάδα, δεν θα συμβεί όμως το ίδιο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από την Χίο και βορειότερα) όπου αναμένεται σοβαρή επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα έχουμε τις πρωινές ώρες και στις Κυκλάδες ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, τα όποια φαινόμενα θα έχουν πολύ πιο τοπικό χαρακτήρα. 

Από κει και ύστερα, καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός στο ανατολικό Αιγαίο και την Θράκη θα αρχίσει σιγά σιγά να βελτιώνεται και μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει παντού (ομοίως και στην Κρήτη). Αισθητά βελτιωμένος θα είναι ο καιρός και στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα καθώς θα έχουμε στα περισσότερα τμήματα πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Από αργά το μεσημέρι ωστόσο και από τα δυτικά, θα αρχίσουν σιγά σιγά να αναπτύσσονται εκ νέου νεφώσεις με τάση να πυκνώνουν και το βράδυ αργά θα εκδηλωθούν νέες βροχές αρχικά ασθενείς σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Μακεδονία, με χιονοπτώσεις στα ορεινά (πάνω από τα 1100 μέτρα στην Ήπειρο και πάνω από τα 900 με 1000 μέτρα στην δυτική Μακεδονία). 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις και θα είναι πολύ ισχυροί με ένταση 7 με 8 Μποφόρ, σταδιακά ωστόσο θα εξασθενήσουν στα 4 με 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο και εδώ οι νοτιάδες αρχικά θα είναι πολύ ισχυροί και μάλιστα στις Κυκλάδες και το βόρειο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις με τις ριπές να "αγγίζουν" τα 9 με 10 Μποφόρ. Εξασθένιση των ανέμων αναμένεται μέσα στην ημέρα με την ένταση και εδώ να πέφτει στα 4 με 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 1 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 4 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε μέσα στην νύχτα συννεφιά με τοπικές βροχές μέτριας γενικά έντασης. Γρήγορα τις πρωινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί και στην συνέχεια θα έχουμε μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Το απόγευμα ωστόσο θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις, πολύ ενισχυμένοι στα 7 με 8 Μποφόρ και πιθανώς στα ανατολικά θυελλώδεις έως 9 Μποφόρ. Μέσα στην ημέρα η ένταση θα πέσει στα 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα νεφώσεις με αξιόλογες βροχές στις περισσότερες περιοχές. Σταδιακά το πρωί ο καιρός θα βελτιωθεί και το μεσημέρι θα έχουμε αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας