Πρόσκαιρες και επιλεκτικές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Παρασκευή 19/03/2021

2021-03-18

Επιλεκτικό και πρόσκαιρο χαρακτήρα θα έχει η επιδείνωση του καιρού την Παρασκευή στην χώρα μας, η οποία θα επηρεάσει κυρίως την νοτιοδυτική χώρα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με έντονα όμως κατά τόπους φαινόμενα. Παράλληλα οι άνεμοι στα Πελάγη θα πνέουν πιο εξασθενημένοι, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μερική άνοδο κυρίως στα νότια. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 19/03/2021

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών, ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα επιδεινωμένος στην νοτιοδυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νοτιότερα τμήματα του Ιονίου και την δυτική - νοτιοδυτική και νότια Πελ/νησο και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες δεν αποκλείεται τοπικά να είναι αρκετά ισχυρές (πιο τοπικά και ασθενή θα είναι τα φαινόμενα σε βορειοδυτική Πελ/νησο και δυτική Στερεά Ελλάδα). Την ίδια ώρα και προς το ξημέρωμα ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως σε Χίο και Λέσβο) με βροχές και καταιγίδες που και εδώ κατά τόπους θα είναι αρκετά ισχυρές. Βροχές αναμένεται να σημειωθούν το πρωί και στα νησιά του θρακικού ενώ πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα στις Κυκλάδες. Μέσα στο πρωί πάντως ο καιρός θα αρχίσει σιγά σιγά να βελτιώνεται στα νοτιοδυτικά ενώ το μεσημέρι θα βελτιωθεί και στο ανατολικό Αιγαίο. 

Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει γενικά καλά με αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και περιορισμένες νεφώσεις κυρίως στα πιο ορεινά. Αρκετά πιο πυκνά θα είναι τα σύννεφα στα βορειοανατολικά και συγκεκριμένα στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη οπού και αναμένεται το πρώτο κυρίως μισό της ημέρας να σημειωθούν τοπικές βροχές μέτριας γενικά έντασης. Στα πολύ βόρεια τμήματα της ανατολικής κυρίως Μακεδονίας αναμένεται να σημειωθούν και παροδικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε υψόμετρα των 600 μέτρων.

Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες γρήγορα μέχρι το τέλος της ημέρας θα επεκταθούν σε όλη σχεδόν την χώρα. Αργά την νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας, θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται ασθενείς βροχές σε κεντρική - νότια Πελ/νησο και πιθανώς νότια Κρήτη. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από Β κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και στο Αιγαίο από ΝΔ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -2 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από -1 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 4 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 8 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε μέσα στην νύχτα αρκετή συννεφιά με μικρή πιθανότητα να βρέξει για λίγο τοπικά στα δυτικά. Κατά την διάρκεια της μέρας αναμένονται μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, ωστόσο το απόγευμα και το βράδυ θα συννεφιάσει σε όλο τον νομό. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και σταδιακά θα στραφούν σε Α έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε και εδώ μέσα στην νύχτα συννεφιά με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς στα ανατολικά. Μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα επικρατήσουν το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, ωστόσο από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες το βράδυ θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β αρχικά διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ, ενώ το απόγευμα θα στραφούν σε Ν και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας