Πρόσκαιρες καταιγίδες στα βορειοανατολικά - Ο καιρός την Δευτέρα 30/08/2021

2021-08-29

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού μέσα στις επόμενες ώρες και πιο συγκεκριμένα την νύχτα προς το ξημέρωμα της Δευτέρας στα βορειοανατολικά, καθώς αναμένεται να σημειωθούν πρόσκαιρες μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν γενικά με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις, χωρίς όμως να δημιουργούν πρόβλημα στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ελαφρώς κυρίως στα βόρεια και τα δυτικά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 30/08/2021

Κατά την διάρκεια της νύχτας και κυρίως προς τις πρώτες πρωινές ώρες, το σκηνικό του καιρού θα καταστεί άστατο στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας (από τα ανατολικότερα τμήματα της Χαλκιδικής) και της Θράκης (με έμφαση την Ροδόπη και την Ξάνθη) και σε αυτά τα τμήματα θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Μέσα στις πρωινές ώρες ενδέχεται πρόσκαιρα τα φαινόμενα να επεκταθούν έως το βόρειο Θρακικό και τα βορειότερα τμήματα των Σποράδων, όπου δεν αποκλείεται να σημειωθεί το πρωί μπόρα ή και καταιγίδα

Άστατος θα παραμείνει ο καιρός στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά (Αν. Μακεδονία και Θράκη) και τις θερμές ώρες της ημέρας με μπόρες και τοπικές καταιγίδες ενώ υποχώρηση των φαινομένων αναμένεται αργά το βράδυ και κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας. 

Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με γενικά αίθριο καιρό και ηλιοφάνεια. Πιθανή εξαίρεση θα αποτελέσει για λίγο τις πρωινές ώρες τα νησιά του κεντρικού Ιονίου όπου ίσως υπάρξει ένα σύντομο πέρασμα βροχής (η πιθανότητα εστιάζεται κυρίως για την Κεφαλονιά). Τέλος τις θερμές ώρες της ημέρας θα παρατηρηθούν αναπτύξεις νεφώσεων στους ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας, με πιθανότητα για σύντομη μπόρα στα ορεινά της βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της βόρειας Πελ/νησου ενώ και στην ορεινή Κρήτη ίσως σημειωθούν πρόσκαιρες μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΒΔ διευθύνσεις με παρόμοιες εντάσεις, ενώ στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, αρχικά ισχυροί στον Θερμαϊκό όπου θα φτάνουν τα 6 Μποφόρ και με βαθμιαία εξασθένιση. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 12 έως 33 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 28 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 14 έως 32 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 17 έως 35 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 21 έως 33 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας γενικά αίθριο καιρό. Το μεσημέρι και το απόγευμα στα γύρω ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί μπόρα στα βορειοανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη μέσα στην νύχτα θα έχουμε νεφώσεις με πιθανότητα για τοπική βροχή κυρίως στα ανατολικά του νομού. Στην συνέχεια ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις στα γύρω ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από Β διευθύνσεις και θα είναι ισχυροί φτάνοντας τα 6 Μποφόρ. Βαθμιαία όμως θα γίνουν μεταβλητοί και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας