Πρόσκαιρες πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και νότια και τοπικές καταιγίδες - Ο καιρός την Δευτέρα 18/01/2021

2021-01-17

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει την χώρα μας κατά την διάρκεια της Δευτέρας, με έμφαση τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, προκαλώντας βροχές και τοπικές καταιγίδες στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα αλλά πρόσκαιρα και ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές. Η αιτία αυτής της νέας αλλαγής του καιρού, θα είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της κεντρικής Ιταλίας το οποίο κινείται σταδιακά νοτιοανατολικά και τα φαινόμενα καθώς θα κινούνται ανατολικότερα, θα συναντήσουν τις ήδη πολύ ψυχρές αέριες μάζες και θα μεταφραστούν σε χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Παράλληλα οι θερμοκρασίες τις νυχτερινές και πρωινές ώρες θα πέσουν πολύ χαμηλά, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 18/01/2021 

Στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, από το ύψος της βορειοδυτικής - βόρειας Στερεάς Ελλάδας, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Μακεδονία, την Θράκη και το βόρειο Ιόνιο, ο καιρός θα είναι αρκετά έως πολύ καλός με ξαστεριά και λίγες νεφώσεις κατά τόπους λίγο πιο πυκνές. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν τα πολύ νοτιοανατολικά τμήματα της Χαλκιδικής και τα δυτικότερα τμήματα του Θρακικού όπου μέσα στην νύχτα θα υπάρχει συννεφιά και θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ίσως τοπικά αξιόλογες ακόμη και στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα. 

Πιο νότια, στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και την Πελ/νησο, προς το ξημέρωμα της Δευτέρας αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με αξιόλογες βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα αλλά και χιονοπτώσεις κατά πάσα πιθανότατα πρόσκαιρα αρκετά έως πολύ πυκνές σε όλα τα ορεινά - ημιορεινά της Πελ/νησου αλλά και περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλό υψόμετρο. Ενδεικτικά στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Μεσσηνίας, οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται πάνω από τα 500 με 700 μέτρα, στην Λακωνία πάνω από τα 400 με 500 μέτρα ενώ σε Αρκαδία, Κορινθία και Αργολίδα τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέσουν στα 150 με 200 μέτρα και δεν αποκλείεται πρόσκαιρα νωρίς το πρωί να εκδηλωθούν και σε πεδινές - παράκτιες περιοχές της βόρειας - βορειοανατολικής Πελ/νησου

Όσον αφορά την κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα, αν και τα προγνωστικά στοιχεία δεν είναι ασφαλή και δεν παρουσιάζουν μία ξεκάθαρη εικόνα, φαίνεται ότι προς τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας, της Αττικής (υπάρχει αναλυτική πρόγνωση παρακάτω) και της Εύβοιας (ίσως πολύ τοπικά και στην νοτιοανατολική Μαγνησία. τις Σποράδες, την νότια - νοτιοανατολική Φθιώτιδα και την Φωκίδα). Τονίζουμε όμως ότι εάν η τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού είναι λίγα μόλις χιλιόμετρα νοτιότερη, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές, παρά μόνο συννεφιά

Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού τις πρωινές ώρες σε Κυκλάδες και Κρήτη με αξιόλογες έως έντονες βροχές, τοπικές καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής κυρίως Κρήτης, από τα 800 με 900 μέτρα υψόμετρο και πάνω.  Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα νεφελώδης με πιθανότητα για λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στην Χίο.

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Πελ/νησου και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά του γεωγραφικού διαμερίσματος με βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια και τα υψόμετρα χιονοπτώσεων να ανεβαίνουν λίγο πιο ψηλά σε υψόμετρο. Παράλληλα τοπικές βροχές θα σημειώνονται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ενώ στην Κρήτη θα είναι πιο αξιόλογες και πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές, με τις χιονοπτώσεις να περιορίζονται και πάλι πάνω από τα 800 με 900 μέτρα

Από τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, την Μαγνησία, τις Σποράδες και την βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα, ο καιρός θα είναι αρκετά νεφελώδης και αυτές οι νεφώσεις θα πρέπει να δώσουν χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική Μαγνησία, τις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, την κεντρική και βόρεια Βοιωτία και την βόρεια Αττική. Πρόσκαιρα οι χιονοπτώσεις μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, ενδέχεται να γενικευτούν στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Πιο μικρή η πιθανότητα να επηρεαστούν τα πολύ ανατολικά τμήματα της Φθιώτιδας και της Φωκίδας. Στην υπόλοιπη δυτική - βόρεια και βορειοανατολική Ελλάδα ο καιρός αν και πολύ κρύος, θα παραμείνει πάρα πολύ καλός με πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Κατά την διάρκεια των βραδινών - νυχτερινών ωρών της Δευτέρας, o καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, θα είναι βελτιωμένος με ξαστεριά. Ωστόσο στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και κυρίως στην δυτική - κεντρική και βόρεια Εύβοια και την Βοιωτία, θα παραμείνει αρκετά νεφελώδης και θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις που μάλιστα δεν αποκλείεται τοπικά να έχουν αξιόλογο χαρακτήρα. Μικρότερη η πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις υπάρχει για τις Σποράδες και την βορειοανατολική Πελ/νησο ενώ στην Κρήτη θα επιμείνουν λίγα πολύ τοπικά και ασθενή φαινόμενα στα ορεινά. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Α-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ (πιο εξασθενημένοι στα βόρεια), ωστόσο βαθμιαία θα στραφούν σε Β με παρόμοιες όμως εντάσεις. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και πρόσκαιρα μεταξύ των Κυθήρων και της βορειοδυτικής Κρήτης τις πρωινές ώρες η ένταση θα φτάσει τα 7 με 8 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -14 έως 3 βαθμούς, στα δυτικά από -6 έως 9 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -4 έως 7 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 5 έως 9 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ορεινά - ημιορεινά ηπειρωτικά. 

Στην Αττική προς το ξημέρωμα και τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας, αναμένεται να έχουμε νεφώσεις οι οποίες θα είναι πυκνές. Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, φαίνεται ότι χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν σε πεδινές περιοχές της δυτικής - νοτιοδυτικής κυρίως Αττικής, πιθανώς και σε μηδενικά υψόμετρα. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόσκαιρη χιονόπτωση να σημειωθεί το πρωί και εντός του λεκανοπεδίου με έμφαση τα δυτικά, θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι εάν η κίνηση του χαμηλού είναι λίγα χιλιόμετρα νοτιότερη (πράγμα που δεν αποκλείεται καθόλου), τότε το λεκανοπέδιο μένει εκτός χιονοπτώσεων. Στην συνέχεια αργά το πρωί ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση και οι χιονοπτώσεις να περιοριστούν περιμετρικά του λεκανοπεδίου στους γύρω ορεινούς όγκους. Μεταξύ των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, αναμένεται να έχουμε ένα νέο κλείσιμο του καιρού και φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια και οι χιονοπτώσεις στο λεκανοπέδιο να εντοπίζονται σε πιο μεγάλα υψόμετρα, από τα 250 με 300 μέτρα και πάνω στα βόρεια προάστια, δεν αποκλείεται ωστόσο πρόσκαιρα να είναι αξιόλογες και να κατέβουν λίγα μέτρα πιο χαμηλά. Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται το βράδυ με τα φαινόμενα να περιορίζονται στην βορειοδυτική - βόρεια Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 5 (το πολύ 6) βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε λιακάδα καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας