Πρόσκαιρες τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια με γρήγορη βελτίωση - Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και πολύ ισχυροί άνεμοι - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Δευτέρα 16-03-2020

2020-03-15

Βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένουμε κατά την διάρκεια της Δευτέρας στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, ωστόσο οι βοριάδες ιδίως στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 16/03/2020 

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών ο καιρός θα συνεχίσει να είναι επιδεινωμένος σε δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές με βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης σε δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, τα ανατολικότερα τμήματα της Ηπείρου, την Θεσσαλία, την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και τις περισσότερες περιοχές της Πελ/νησου. Πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές  - ημιορεινές περιοχές (ενδεικτικά: δυτική Μακεδονία πάνω από τα 700 μέτρα, Θεσσαλία πάνω από τα 500 μέτρα, Στερεά Ελλάδα πάνω από τα 600 με 700 μέτρα και βόρεια Πελ/νησος πάνω από τα 800 με 900 μέτρα. Πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές υπάρχει επίσης για τα νησιά του Ιονίου, του βορείου Αιγαίου και την δυτική και βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα η νύχτα θα κυλήσει με τοπική συννεφιά.

Γρήγορα μέσα στην ημέρα πάντως ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει αισθητή βελτίωση σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις και πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Εξαίρεση θα αποτελέσει μόνο η Κρήτη όπου θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές κυρίως στα βόρεια του νησιού και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από 1300 μέτρα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Α γενικά διευθύνσεις μέτριοι με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και το πρωί στα ανοιχτά πρόσκαιρα ισχυροί μέχρι 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα πνέουν πολύ ισχυροί με την ένταση να φτάνει τα 7 με 8 Μποφόρ και κατά τόπους θυελλώδεις μέχρι 9 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -3 έως 10 βαθμούς, στα δυτικά από 4 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 1 έως 12 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 9 έως 13 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί αναμένεται συννεφιά η οποία θα δώσει τοπικές ασθενείς βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού και ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα από τα 700 μέτρα και πάνω. Πολύ γρήγορα ωστόσο ο καιρός θα βελτιωθεί και θα έχουμε συννεφιά με διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις πολύ ενισχυμένοι με ένταση 6 με 7 Μποφόρ και στα ανατολικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα συννεφιά με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά από τα 600 μέτρα και άνω. Γρήγορα το πρωί ο καιρός θα βελτιωθεί και θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και στον νότιο Θερμαϊκό από ΑΒΑ διευθύνσεις 6 και τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας