Πρόσκαιρες τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια - Σταδιακή επέλαση του χιονιά στα ανατολικά προσήνεμα - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Κυριακή 05-01-2020

2020-01-04

Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας κατά την διάρκεια της Κυριακής με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασία από βορρά προς νότο, τους πολύ ενισχυμένους βοριάδες ιδίως στο Αιγαίο και από τα μεσάνυχτα προς την αλλαγή της ημέρας, τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.   

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 05/01/2019

Στην Μακεδονία και την Θράκη η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με συννεφιά η οποία κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι πυκνή και κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας θα δίνει τοπικού χαρακτήρα ασθενείς βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις στα ορεινότερα. Ώρα με την ώρα όμως, ο καιρός θα ψυχραίνει ολοένα και περισσότερο και έτσι οι όποιες ασθενείς έως και μέτριας πιθανώς έντασης χιονοπτώσεις θα κατέβουν πιο χαμηλά και θα εκδηλώνονται πάνω από τα 250 με 300 μέτρα στην Θράκη και πάνω από τα 400 μέτρα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Κάπως πιο αξιόλογες θα είναι οι χιονοπτώσεις στην δυτική Μακεδονία. Από αργά το απόγευμα προς το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν (στην Θράκη πρόσκαιρα καθώς προς το ξημέρωμα της Δευτέρας αναμένονται πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές). Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός προς το μεσημέρι και στην Ήπειρο, τη  Θεσσαλία και την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα με βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις πιθανώς πρόσκαιρα αξιόλογες στα πιο ορεινά τμήματα αρχικά πάνω από 600 με 800 μέτρα κατά μέσον όρο. Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός μετά το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελ/νησο και προς το απόγευμα στις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα, πιθανώς τοπικές καταιγίδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 600 με 700 μέτρα στην δυτική Εύβοια, την ανατολική Φθιώτιδα και την Βοιωτία και πάνω από τα 900 με 1000 μέτρα στην υπόλοιπη ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο. Τοπικές βροχές κατά διαστήματα θα εκδηλωθούν και στα νησιά του Ιονίου χωρίς να αποκλείονται και πρόσκαιρες καταιγίδες. 


Από αργά το βράδυ και κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών, η καιρική δραστηριότητα περιορίζεται στην ανατολική και νότια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην νοτιοανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία), την ανατολική Στερεά Ελλάδα (από την Φθιώτιδα και ανατολικότερα), την ανατολική - βορειοανατολική Πελ/νησο, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με αξιόλογες έως και έντονες βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα, τοπικές καταιγίδες στα νησιά και πυκνές χιονοπτώσεις αυτήν την φορά και σε χαμηλότερα υψόμετρα (ενδεικτικά: Μαγνησία πάνω από τα 50 με 100 μέτρα, Βοιωτία και δυτική Εύβοια από τα 150 με 200 μέτρα, υπόλοιπη ανατολική Στερεά Ελλάδα πάνω από τα 300 με 400 μέτρα και Πελ/νησος από τα 400 μέτρα). Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προς τα μεσάνυχτα ακόμη και μέχρι τα 200 μέτρα (ίσως και χαμηλότερα) ενώ μικρή πιθανότητα για πολύ τοπικά χιόνια υπάρχει για την νότια Χαλκιδική. Τοπικές βροχές θα επιμείνουν στα νησιά του κεντρικού και νοτίου Ιονίου. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΒΔ διευθύνσεις με ένταση 6 με 7 Μποφόρ με μικρή εξασθένιση προς το απόγευμα. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με ένταση αρχικά 4 με 6 Μποφόρ αλλά προς το βράδυ θα ενισχυθούν σημαντικά και θα φτάνουν τα 7 με 8 Μποφόρ (με περαιτέρω ενίσχυση την Δευτέρα).

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -2 έως 9 βαθμούς, στα δυτικά από 0 έως 12 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -1 έως 13 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 15 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα αναμένεται περαιτέρω αισθητή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά νεφώσεις οι οποίες κατά τόπους θα είναι πυκνές. Προς το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν βροχές αρχικά ασθενείς και κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού. Το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλώνονται σχεδόν σε ολόκληρο τον νομό ενώ τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι το τέλος της ημέρας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στους γύρω ορεινούς όγκους πάνω από τα 800 με 900 μέτρα. Ώρα με την ώρα όμως τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κατεβαίνουν και μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται να χιονίζει αξιόλογα από τα 250 με 300 μέτρα σε Πάρνηθα, Κιθαιρώνα και Γεράνεια Όρη και πάνω από τα 400 με 500 μέτρα στην Πεντέλη. Προς το ξημέρωμα της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα βόρεια προάστια μέχρι τα 200 μέτρα και θα είναι αξιόλογες. Οι άνεμοι θα πνέουν από B διευθύνσεις αρχικά με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Προς το απόγευμα θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις και θα ενισχυθούν σημαντικά αγγίζοντας την ένταση των 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Στην Θεσσαλονίκη η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει με συννεφιά η οποία δεν αποκλείεται να δώσει τοπικές βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά πάνω από τα 600 με 700 μέτρα. Δεν αποκλείεται για λίγο προς το απόγευμα να σημειωθεί ασθενή χιονόπτωση και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης (μικρή η πιθανότητα αλλά υπαρκτή). Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας