Πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα ανατολικά - Ο καιρός την Κυριακή 21/02/2021

2021-02-20

Πρόσκαιρη και επιλεκτική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Κυριακής, εξαιτίας μίας εξασθενημένης ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία θα κινηθεί πολύ γρήγορα από τα βόρεια προς τα νότια και θα επηρεάσει τις ανατολικές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές με τοπικές βροχές. Παράλληλα οι θερμοκρασίες στην ανατολική Ελλάδα σε σύγκριση με τα δυτικά θα είναι αρκετά πιο χαμηλές και έτσι οι βροχές αν και για λίγο, θα πρέπει να μετατραπούν σε πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 21/02/2021

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών, ο καιρός στην δυτική Ελλάδα καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, θα είναι μεν συννεφιασμένος ωστόσο δεν αναμένεται αυτά τα σύννεφα να καταφέρουν να δώσουν κάποιο φαινόμενο σε κάποια περιοχή. 

Από την Χαλκιδική και κυρίως τα πιο νότια τμήματα του νομού, τα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, πιθανώς τα πολύ δυτικά τμήματα της Λέσβου, την ανατολική Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Εύβοια, Αττική), την ανατολική - βορειοανατολική Πελ/νησο, τις Κυκλάδες και προοδευτικά την Κρήτη, ο καιρός εδώ θα είναι μουντός. Έτσι αυτές οι νεφώσεις μέσα στην νύχτα και τις πρωινές ώρες θα δώσουν πρόσκαιρες τοπικές βροχές, οι οποίες μάλιστα στις Σποράδες, την βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα και τις βόρειες Κυκλάδες θα είναι αξιόλογες. Μάλιστα στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας αναμένεται να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, πάνω περίπου από τα 900 με 1000 μέτρα όσον αφορά το υψόμετρο. Αργά το πρωί τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν και στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων.

Όπως είπαμε και πριν όμως, αυτή η διαταραχή θα κινηθεί γρήγορα νοτιότερα και έτσι καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα έχει την τάση να βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο. Εξαίρεση όμως θα αποτελέσει η Κρήτη η οποία θα έχει το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας επιδεινωμένο καιρό με αξιόλογες μάλιστα βροχές κυρίως στα βόρεια - βορειοανατολικά του νησιού, ενώ και στα Δωδεκάνησα κατά διαστήματα θα πρέπει να εκδηλώνονται τοπικές βροχές. Το σκηνικό του καιρού δεν αναμένεται να αλλάξει στην υπόλοιπη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα όπου γενικά θα είναι πολύ καλό. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ και στο Αιγαίο από ΒΑ κυρίως διευθύνσεις, λίγο πιο ισχυροί με την ένταση να φτάνει τα 5 με 6 Μποφόρ και πιθανώς στα βορειοδυτικά της Κρήτης και τα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -2 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά από 1 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 4 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 8 έως 13 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική ο καιρός μέσα στην νύχτα αλλά και τις πρωινές ώρες θα είναι αρκετά συννεφιασμένος και αναμένεται να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές οι οποίες θα εντοπίζονται κυρίως στα πιο βόρεια - βορειοανατολικά τμήματα. Μάλιστα δεν αποκλείεται να σημειωθούν και παροδικές χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και την Πεντέλη, πάνω από τα 900 με 1000 μέτρα υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα έχουν μικρή διάρκεια και ο καιρός γρήγορα μέσα στην ημέρα θα βελτιωθεί, με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρκετές νεφώσεις καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, με μικρή πιθανότητα να βρέξει τοπικά το ξημέρωμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας