Πρόσκαιρη αλλά σοβαρή επιδείνωση του καιρού στα δυτικά την νύχτα - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Κυριακή 17-11-2019

2019-11-16

Μουντό αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού σε γενικές γραμμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας καθώς η συννεφιά θα κυριαρχήσει καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. Από αργά το βράδυ όμως και κυρίως προς τα μεσάνυχτα, στα δυτικά αναμένεται μια πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού η οποία όμως θα δώσει πιθανώς ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ παράλληλα πρόσκαιρη επιδείνωση αναμένεται και στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 17/11/2019

Η ημέρα σε γενικές γραμμές αναμένεται να κυλήσει με συννεφιά στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας μας χωρίς πάντως να λείπουν και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Δεν αποκλείεται μάλιστα μέσα στην ημέρα αυτή η συννεφιά να δώσει κάποιες ψιχάλες ή και πολύ ασθενείς τοπικές βροχές κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου και τα βουνά της κεντρικής Μακεδονίας ενώ στην ανατολική Κρήτη και το Καρπάθιο ίσως πρόσκαιρα τα φαινόμενα είναι λίγο πιο αξιόλογα. 

Από αργά την νύχτα προς τα μεσάνυχτα μια ατμοσφαιρική διαταραχή ερχόμενη από τα δυτικά αναμένεται να μεταβάλλει σημαντικά τον καιρό της δυτικής Ελλάδας και έτσι λίγο πριν τα μεσάνυχτα αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο (κυρίως ο νομός Ηλείας, τα βορειοδυτικά τμήματα της Μεσσηνίας και η βορειοδυτική Αχαΐα). Μάλιστα τα φαινόμενα στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και τα παράκτια τμήματα της Ηπείρου ενδέχεται να αποκτήσουν για λίγο και σφοδρό χαρακτήρα και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ριπές ανέμων. Εκτός από τα δυτικά όμως πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού αναμένεται επίσης στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και ίσως προς την αλλαγή της ημέρας στα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και περιμετρικά του Θερμαϊκού και στα νησιά του Θρακικού Πελάγους οπότε θα εκδηλωθούν μπόρες, βροχές και καταιγίδες και εδώ ίσως τοπικά έντονες. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού και μόνο στα πολύ ανατολικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και στην βορειοανατολική Πελ/νησο δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν παροδικές μπόρες

Πολύ ισχυροί νοτιάδες θα πνέουν στο Ιόνιο Πέλαγος με την ένταση των ανέμων να φτάνει τα 8Μπ. ενώ στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΑΝΑ διευθύνσεις με ένταση 3-5Μπ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 19 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 20 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 10 έως 21 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με διαστήματα με ηλιοφάνεια. Αργά την νύχτα προς τα μεσάνυχτα υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί παροδική μπόρα στα ανατολικά του νομού (όσο πιο ανατολικά τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα). Οι άνεμοι θα πνέουν από ΑΝΑ διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνές που ίσως αργά το βράδυ προς τα μεσάνυχτα δώσουν πρόσκαιρες μπόρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας